-2 C
Craiova
miercuri, 25 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Politica National Ministerul Agriculturii îşi propune să investească mai mult pe zona de procesare

Ministerul Agriculturii îşi propune să investească mai mult pe zona de procesare

Ministerul Agriculturii îşi propune, în noul Program Naţional Strategic (PNS) 2021-2027, să investească mai mult în zona de procesare, astfel încât să vindem cât mai puţin produsul primar şi cât mai mult produsul procesat, a declarat miercuri Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Pe viitor, în noul PNS 2021-2027, Ministerul Agriculturii îşi propune să investească mai mult pe zona de procesare, astfel încât să vindem cât mai puţin produsul primar şi cât mai mult produsul procesat în aşa fel încât să putem vorbi de lanţul scurt de la producător la consumator pe de o parte, să vorbim mai mult de produse de calitate”, a menţionat Viorel Morărescu.

Acesta a subliniat că este nevoie de „un interes mai mare pentru formele a tot ce înseamnă forme asociative, grupuri de producători, asociaţii sau de cooperative”, în aşa fel încât ei să îşi poată crea acele centre de colectare, de sortare, de ambalare şi de distribuţie către piaţă.

În ceea ce priveşte digitalizarea agriculturii, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Mihai Moraru, a subliniat că digitalizarea în agricultură are unele limitări. „Aş considera mult mai importantă această componentă de a ajunge la zi cu tehnologia”, a menţionat acesta.

Referitor la profilul fermierilor care aplică pe zona de tehnologizare, directorul general al AFIR a precizat că o mare parte a proiectelor au profil vegetal, în principiu pe cultură mare de cereale.

„În principiu, bună parte a proiectelor pe care le avem contractate, care s-au implementat sau care se află în contractare au profil vegetal, în principiu pe cultură mare de cereale. Trebuie avut în vedere şi impactul proiectelor. Dacă vorbim de o fermă mare cu câteva mii de hectare suprafaţă, acolo este o altă capitalizare, un alt potenţial financiar de a aduce o cofinanţare mult mai uşor. Vorbim pe de altă parte de fermele mici, fermele de familie, eu fiind un fan al acestor ferme pentru că mi-aş dori să existe o clasă de mijloc. Eu consider fermele o clasă de mijloc a agriculturii şi trebuie să avem o pătură cât mai bine pusă la punct şi cât mai numeroasă”, a menţionat Mihai Moraru.

Reprezentanţii MADR au participat miercuri la videoconferinţa ZF ”Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?”. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Groapa de gunoi a Craiovei, plină ochi

În condițiile în care celula șase -...

ȘTIRI GdS

Nicolae Giugea: Liberalismul înseamnă dezvoltare

Campania electorală care se desfășoară acum pune societatea în fața unei alegeri destul de simple – dezvoltare versus stagnare. Această alegere este...
00:00:00

Iohannis: ”PSD e principalul vinovat pentru acest dezastru”

Iohannis a anunțat luni, după o întâlnire cu miniştrii Apărării, Internelor şi Sănătăţii, cu tema "Campania de vaccinare anti-COVID-19, problemă de securitate...

Alegeri SUA: Victoria lui Joe Biden în Pennsylvania, validată...

Victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale în statul-cheie Pennsylvania a fost certificată oficial marți, un nou revers pentru președintele în funcție...

Biden a numit un hispanic cu origini românești în...

Președintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden, l-a numit pe Alejandro Mayorkas secretar al Departamentului de Securitate Internă, fiind așteptat ca...

Polonia nu recunoaște victoria lui Joe Biden

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, spune că țara sa aşteaptă să vadă cum evoluează din punct de vedere politic şi legal...

Klaus Iohannis a semnat 14 decrete

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete și a promulgat mai multe legi.