28.8 C
Craiova
luni, 3 august, 2020
Știri de ultima oră Politica International Armata, acuzată de ''asociere la genocid'' pentru gestionarea epidemiei de COVID-19 în Brazilia

Armata, acuzată de ”asociere la genocid” pentru gestionarea epidemiei de COVID-19 în Brazilia

Ministerul Apărării şi forţele armate din Brazilia şi-au exprimat luni indignarea faţă de afirmaţiile unui judecător potrivit căruia armata, prin modul în care a gestionat epidemia de coronavirus în ţară, „se asociază unui genocid”, relatează France Presse.

„Comentarii de această natură, total departe de fapte, suscită indignare. Este o acuzaţie gravă, nefondată, iresponsabilă şi în plus foarte lipsită de consistenţă”, se menţionează într-un comunicat semnat de ministrul apărării Fernando Azevedo e Silva şi de şefii armatei terestre, marinei şi forţelor aeriene.

Ministerul Apărării brazilian a anunţat că va aduce cazul în faţa Parchetului pentru ca acesta să ia „măsurile adecvate”.

În contextul pandemiei, forţele armate „s-au angajat dimpotrivă complet în protejarea vieţilor”, asigură Ministerul Apărării.

Afirmaţiile controversate au fost pronunţate sâmbătă de către un judecător al Curţii Supreme din Brazilia, Gilmar Mendes, în cursul unei dezbateri organizate de o revistă braziliană.

Judecătorul Mendes a deplâns „vidul” care domneşte, potrivit lui, la Ministerul Sănătăţii, în prezent condus interimar de către un militar, generalul Eduardo Pazuello.

„Trebuie spus clar: armata se asociază unui genocid şi asta nu este rezonabil. Trebuie să se pună capăt acestei situaţii”, a spus el.

Vicepreşedintele brazilian, generalul Hamilton Mourao, şi-a exprimat de asemenea indignarea faţă de aceste afirmaţii, apreciind că judecătorul „a depăşit limitele criticii”.

Generalul Pazuello l-a înlocuit la conducerea Ministerului Sănătăţii pe Nelson Teich, care a demisionat din cauza divergenţelor de opinie cu preşedintele Jair Bolsonaro cu privire la modul de gestionare a epidemiei în Brazilia, a doua ţară după SUA cea mai afectată de COVID-19 în ceea ce priveşte numărul contaminărilor şi al deceselor.

Teich la rândul său îi succedase lui Luiz Henrique Mandetta, demis de Bolsonaro pentru că susţinuse măsurile de carantină aplicate în mai multe state braziliene împotriva avizului preşedintelui şi pentru că a criticat utilizarea hidroxiclorochinei, un medicament controversat apărat de Bolsonaro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Masca de protecţie, obligatorie în Centrul Vechi, pieţe, târguri,...

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU)...

ȘTIRI GdS

Italia se pregătește pentru un al doilea val al...

În momentul de vârf al pandemiei de COVID-19 în Italia spitalele și crematoriile din Lombardia, cea mai afectată regiune a țării, au...

Românii pot obține 15.000 de euro de la stat...

Cei care doresc să-şi îmbunătăţeacă locuinţele din punct de vedere energetic ar putea primi până la 15.000 de euro din partea statului,...

Iohannis: Europa se confruntă cu o serie de crize....

Europa se confruntă astăzi cu o serie de crize care pot submina valorile fundamentale, populismul, rasismul și negarea Holocaustului crescând amenințător, a...

Ambasadorul SUA: România va găzdui un număr substanțial de...

România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare

PNL și USR PLUS au candidați comuni la primăriile...

Liberalii au validat candidații conveniți cu USR-PLUS

Candidat PNL la o primărie din Timiş, reţinut pentru...

Ionuţ Marius Ciornenchi, candidatul PNL pentru funcţia de primar al comunei timişene Giera, a fost reţinut pentru 24 de ore, alte persoane...