14.6 C
Craiova
miercuri, 8 iulie, 2020
Știri de ultima oră Politica National Liderii NATO se reunesc în summit aniversar la Londra, într-un context de divergenţe

Liderii NATO se reunesc în summit aniversar la Londra, într-un context de divergenţe

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO se reunesc marţi la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianţei Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul şi direcţia sa strategică, notează dpa.

Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanşa un ‘proces de reflecţie’ destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO, potrivit unor surse guvernamentale germane.

Evenimentele recente din nord-estul Siriei au stimulat un astfel de proces, preşedintele francez Emmanuel Macron stârnind o furtună de controverse prin remarca sa potrivit căreia NATO se află ‘în moarte cerebrală’. Alţi lideri, printre care cel mai notabil a fost cancelarul german Angela Merkel, s-au distanţat de aceste comentarii.

În octombrie, SUA şi-au retras trupele din nord-estul Siriei, fără a se consulta cu aliaţi din NATO.

Această decizie a lăsat cale liberă Turciei – stat membru al Alianţei – pentru a ataca miliţia kurdă aliată a Occidentului şi care a contribuit la înfrângerea Statului Islamic în regiune.

Alte câteva subiecte au tensionat Alianţa, în primul rând apelurile insistente ale lui Donald Trump adresate altor ţări, în special Germaniei, de a-şi creşte cheltuielile de apărare, simultan cu punerea sub semnul întrebării de către preşedintele american a valorii Alianţei şi a clauzei de apărare colectivă.

Nouă state aliate au atins ţinta NATO de cheltuieli de 2% din PIB

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a prezentat noi cifre care arată că nouă state aliate au atins ţinta NATO de cheltuieli de 2% din PIB, urmând ca aliaţii din Europa şi Canada să-şi majoreze bugetele militare cu 130 miliarde de dolari în timpul preşedinţiei lui Trump.

Între timp, Turcia se dovedeşte un partener dificil, alegând să achiziţioneze tehnologie de apărare antirachetă de la Rusia în locul echipamentelor americane compatibile NATO.

Vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a replicat lui Macron, acuzându-l pe omologul său francez că este ‘în moarte cerebrală’.

Evenimentele de marţi de la Londra vor începe printr-un mic dejun de lucru între Trump şi Stoltenberg. Ulterior, preşedintele american se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

În marja summitului este programată o discuţie cu privire la Siria între Macron, Merkel, premierul britanic Boris Johnson şi Erdogan.


Marţi seară, cei 29 de lideri ai statelor NATO vor participa la o recepţie oferită de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, recepţie urmată de o vizită la reşedinţa oficială din Downing Street 10 a premierului britanic.

Discuţiile oficiale vor începe de-abia miercuri, când este programată o reuniune de trei ore într-un complex de golf situat la nord de Londra. Pe agendă se află adoptarea a circa 50 de decizii vizând adaptarea NATO la ameninţări actuale şi viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Nicoleta Miulescu, secretarul fără casă de la Primăria Craiova

Nicoleta Miulescu, secretarul general al municipiului Craiova, are o declaraţie de avere aproape goală, doar cu veniturile obţinute din salarii.

ȘTIRI GdS

Nicoleta Miulescu, secretarul fără casă de la Primăria Craiova

Nicoleta Miulescu, secretarul general al municipiului Craiova, are o declaraţie de avere aproape goală, doar cu veniturile obţinute din salarii.

Covid-19 ar putea declanşa diabetul zaharat

La începutul pandemiei de SARS-CoV-2, medicii atrăgeau atenția asupra faptului că persoanele cu diabet se confruntă cu un risc mai mare de...

Medicamentele pentru Covid folosite în România, retrase din studiile...

Medicamentele care fac parte din protocolul Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul Covid, utilizate în spitalele din România, inclusiv în Craiova, au fost retrase...

Au recunoscut că au depus documente false la APIA

Au recunoscut că au depus documente false la APIA.

ISJ Dolj se face că anchetează greşelile de notare...

ISJ Dolj se face că anchetează greşelile de notare de la evaluarea naţională

Bancul zilei

O femeie intră extrem de agitată într-un cabinet ginecologic și îi spune doctorului: Domnule doctor, am venit să îmi...