8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalMutări în conducerea Inspecției Judiciare. Adjunctul lui Netejoru, schimbat din funcție

Mutări în conducerea Inspecției Judiciare. Adjunctul lui Netejoru, schimbat din funcție

Numărul 2 din Inspecția Judiciară, procurorul Sanda Mateș, este înlocuită din funcția deținută după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituțională. În locul lui Mateș a fost numită procuroarea inspector judiciar Cristina Mina. Ea este cea care a propus respingerea demersului a sute de magistrați de apărare a independenței autorității judecătorești, în urma unui atac dur al lui Liviu Dragnea la adresa justiției, în decembrie 2018.

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, a declarat pentru HotNews.ro că începând de luni a încetat delegarea procurorului Sanda Mateș în funcția de inspector-şef adjunct al Inspecției Judiciare, la solicitarea acesteia.

Ea fusese numită în conducerea IJ cu delegare, în locul fostului adjunct al instituției Gheorghe Stan, desemnat judecător al CCR, în luna mai. Sanda Mateș rămâne inspector judiciar în instituție, a mai precizat sursa citată.
În locul acesteia a fost numită cu delegare în funcția de inspector-şef adjunct al Inspecției Judiciare procuroarea inspector judiciar Cristina Mina. Ea a preluat postul de adjunct al inspectorului-șef Lucian Netejoru începând de luni și apare deja în organigrama instituției, potrivit site-ului Inspecției Judiciare.

Cine este noul adjunct al șefului Inspecției Judiciare

ConformCV-ului său afișat pe site-ul Inspecției Judiciare, Cristina Mina a fost procuror la Parchetul Curții de Apel Pitești și a lucrat și la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, unde a fost șef serviciu și, pentru mai puțin de o lună, director al Direcției Contencios a Autorității.

Cristina Mina este „autoarea” a trei dintre cercetările judiciare declanșate împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. De asemenea, potrivit ziare.com, Mina este unul din cei doi inspectori judiciari care au semnat rapoartele prin care au propus respingerea demersului a sute de magistrați de apărare a independenței autorității judecătorești, în urma unui atac lansat de Liviu Dragnea la adresa justiției, în decembrie 2018.

Atunci, Liviu Dragnea a vorbit, la Consiliul Național al PSD, despre „justiţie selectivă” și a spus că „justiţia trebuie resetată”. „Forumul Judecătorilor din România”, susținut de sute de magistrați, a cerut atunci Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar. Cristina Mina și judecătoarea inspector judiciar Cristina Ștefănescu au concluzionat că declarațiile lui Dragnea „se încadrează în limitele libertății de exprimare și sunt o expresie a unei judecăți de valoare, exprimată în cadrul unui discurs politic”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS