13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalRepublica Moldova a primit prima tranşă din asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene

Republica Moldova a primit prima tranşă din asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene

Republica Moldova a primit prima tranşă, în valoare de 30 de milioane de euro, din asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene (UE). Un grant în valoare de 10 milioane de euro, primit vineri, va fi direcţionat spre finanţarea deficitului bugetar, iar celelalte 20 de milioane de euro au fost acordate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent, informează Radio Chişinău.

Asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de către Uniunea Europeana reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, din care 60 milioane euro vor fi acordate sub formă de împrumut şi 40 de milioane euro sub formă de grant.

De asemenea, pe 7 noiembrie 2019 au fost primite două tranşe din suportul bugetar în cadrul asistenţei bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 milioane de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de guvern în domeniul poliţiei, luptei împotriva corupţiei şi spălării banilor, în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Finanţarea din partea UE a contribuit la modernizarea şi profesionalizarea structurilor poliţiei Republicii Moldova. De asemenea, graţie suportului din partea UE, Republica Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar. Finanţarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internaţionale şi ale UE privind siguranţa alimentelor. Programul UE a sprijinit şi iniţiativele de dezvoltare rurală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS