Acasă Politica International Ana Birchall, invitată să lucreze alături de Procurorul General american pentru statul...

Ana Birchall, invitată să lucreze alături de Procurorul General american pentru statul de drept din România

-

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, „să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct”, la o „foaie de parcurs” cu titlu „consultativ” pentru întărirea statului de drept din România, relatează hotnews.ro

Declarația a fost făcută, la București, de Gordon Sondland (Ambasadorul SUA la UE) care a venit în România pentru discuții cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă și Președintele Klaus Iohannis. Sondland și-a reafirmat preocuparea țării sale față de statul de drept în România.

Procurorul General SUA: ministrul român „un partener vital și de încredere în lupta anticorupție”

Declarația vine după ce, la sfârșitul lunii august, Procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, luna aceasta. El arăta atunci că vede în ministrul român „un partener vital și de încredere în lupta anticorupție”.

Invitația a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de președintele Iohannis.

Statele Unite sunt foarte preocupate în legătură cu statul de drept. Nu doar din motivele evidente – de exemplu, că nu poți avea o societate civilă, fără stat de drept. Ci pentru că este foarte greu să creezi un mediu investițional în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau, mai important, unde regulile de azi se pot schimba mâine, după ce ți-ai riscat banii. Deci statul de drept este un esențial, a declarat Gordon Sonland, Ambasadorul SUA în UE

Ambasadorul a mai spus că o așteaptă pe ministrul român să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit.

Totodată, acesta consideră că o foaie de parcurs consultativă, legată de ceea de SUA, reprezintă măsuri adecvate care să fie introduse în legislație și în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

Cioloş: PLUS nu va mai face declaraţii politice

Preşedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, a anunţat că membrii partidului nu vor mai face declaraţii politice şi vor intra într-un "armistiţiu...