14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePovestea impresionantă a Mihaelei. A mers la un control de rutină și a aflat că mai are 3 luni de trăit

Povestea impresionantă a Mihaelei. A mers la un control de rutină și a aflat că mai are 3 luni de trăit

O tânără pe nume Mihaela și-a spus povestea impresionantă despre cum a descoperit că mai are câteva luni de trăit, după un simplu control de rutină.

Potrivit Hotnews, Mihaela avea 40 de ani și o fetiță de 2 ani și jumătate în anul 2017, când a mers la un control de rutină la medicul dermatolog. Nu o durea nimic, dar o aluniță de pe spate, pe care o avea de foarte mulți ani, își modificase forma și culoarea în timpul sarcinii. Atunci când medicul dermatolog a pronunțat prima dată cuvântul „melanom”, Mihaela nici măcar nu știa ce înseamnă. Două luni mai târziu a aflat că mai avea doar 2-3 luni de trăit. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât nu avusese niciodată dureri sau alte semne evidente de boală. Între timp, Mihaela a cheltuit și 7.000 de euro pe investigații.

„Panica la momentul respectiv a fost cruntă”

După ce a înțeles, Mihaela a decis, de comun acord cu medicul său dermatolog, să meargă să facă investigații suplimentare. În special evaluări imagistice, de la RMN cerebral până la PET-CT.

„Panica la momentul respectiv a fost cruntă”, își amintește acum Mihaela.

În paralel, a început să se documenteze și să citească foarte mult.

Cum a început totul…

Mihaela a ajuns prima dată la medicul dermatolog în mai 2017. În iulie, după efectuarea investigațiilor imagistice și după ce plătise în jur de 7.000 de euro din buzunar pentru analize, a aflat cu precizie că suferă de melanom malign în stadiul 3.

Vestea a fost cu atât mai șocantă cu cât nu avusese niciodată dureri sau alte semne evidente de boală. Doar acea aluniță care și-a schimbat forma. I s-a spus că a ajuns prea târziu la medic și că mai are doar 2-3 luni de trăit.

Mihaela și-a spus povestea în cadrul unui workshop pe tema studiilor clinice organizat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Studiul salvator

Când totul părea pierdut, Mihaela a aflat de la asociația de pacienți că mai există o șansă: un studiu clinic pentru imunoterapie pentru pacienții cu melanom. „Am spus că decât să fac chimioterapie și să mă văd topită, mai bine semnez (pentru studiul clinic – n.red.) indiferent ce se întâmplă. Șocul a fost foarte mare, să îți vezi numele și să vezi că acolo, lângă el, scrie cancer și că reacțiile adverse ale imunoterapiei – pentru că despre asta vorbim – pot fi fatale”, mărturisește acum Mihaela.

Femeia a fost însă o norocoasă. A fost monitorizată în permanență, pe durata tratamentului din studiul clinic, de o echipă de medici care i-au răspuns în permanență la orice întrebare, chiar și dacă îi suna seara, târziu. „Aveau răspunsuri la orice apărea, orice erupție cutanată, orice reacție.”

De altfel, erupțiile cutanate au fost singura reacție adversă cu care s-a confruntat Mihaela, pe parcursul tratamentului.

Studiul clinic datorită căruia a supraviețuit Mihaela a durat 49 de săptămâni. Mihaela locuiește în București, iar din două în două săptămâni, mergea la Craiova, pentru administrarea tratamentului în care își pusese toate speranțele: „Nu a fost greu. Făceam injectare din două în două săptămâni.”

Alături de ea, în studiul clinic au fost înrolați alți 48 de pacienți.

„Când am împlinit 41 de ani, mi-am făcut cadou ultima doză. De atunci am stat în evaluări, monitorizare din 3 în 3 luni, cu analize de sânge, investigații imagistice, ecografii de părți moi”, a mai spus Mihaela.

Imunoterapia care a salvat-o este acum aprobată

Imunoterapia care a salvat-o pe Mihaela este astăzi aprobată. Mihaela a devenit navigator de pacienți

Astăzi, la 6 ani de atunci, Mihaela încă își amintește de temerile pe care le-a avut pe parcursul studiului clinic. „Am avut foarte multe temeri. Gândiți-vă ce înseamnă, ca pacient oncolgic, să ajungi să faci investigații imagistice din 3 în 3 luni. Asta în condițiile în care îți este interzis să te radiezi sau să te expui la soare. Și ajungi să faci investigații imagistice din 3 în 3 luni să vezi dacă există modificări, dacă există recidive de boală.”

Totuși, Mihaela a încercat, pe tot parcursul tratamentului, să își păstreze optimismul. Mărturisește că încercat să nu se gândească niciodată la faptul că este un pacient oncologic cu o boală incurabilă.

Fetița Mihaelei, care avea doar 2 ani și jumătate atunci când mama ei a fost diagnosticată, nu a știut niciodată nimic despre boala mamei ei. „Era singura mea șansă. Este decizia cea mai bună pe care am luat-o. Mi-am dat șansa să trăiesc și să îmi văd fetița crescând”, spune astăzi Mihaela despre studiul clinic care i-a dat o nouă șansă să trăiască.

Povestea Mihaelei nu este singura veste bună. Astăzi, la 6 ani de la diagnosticul Mihaelei, imunoterapia datorită căreia ea trăiește este aprobată, iar pacienții români cu melanom au acces la ea.

După ce a reușit să își învingă boala, Mihaela a devenit navigator de pacienți. Ea ajută astăzi alți pacienți cu melanom să navigheze prin sistemul de sănătate.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Masa de Paște, foarte bogată în E-uri, zahăr și sare! Cât consumăm la o masă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS