16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentLouise Glück a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură

Louise Glück a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2020 i-a fost atribuit astăzi poetei şi eseistei americane Louise Glück, anunţă larepubblica.

Premiul i-a fost acordat pentru „vocea sa poetică caracteristică, care, cu frumusețea sa austeră, face universală existența individuală“, a anunțat Academia suedeză.

Nu era printre favoriţii caselor de pariuri

Câștigătoare a marilor premii literare din țara sa natală, inclusiv Pulitzer (în 1993, cu volumul de versuri „Irisul sălbatic“) și National Book Award, Glück s-a născut în New York, într-o familie de origine evreiască maghiară, și a crescut în Long Island.

Pentru stilul ei, ea a fost adesea comparată cu Silvia Plath și Anne Sexton.

Acordarea Nobelului lui Louise Glück, care nu a fost văzută ca o favorită de pariorii ce întocmesc în fiecare an o listă cu posibili câștigători ai Nobelului, întoarce din nou tabelele după dubla victorie de anul trecut (Olga Tokarczuk și Peter Handke).

Temele preferate: experienţele personale şi miturile clasice

În producția sa poetică, autobiografia și mitul clasic sunt teme dominante. Anorexia de care a suferit în adolescență și la începutul vieţii de adult a fost o experiență centrală. Pentru a combate boala, Glück a realizat un parcurs psihanalitic, renunțând la un moment dat la cursurile universitare.

Prima sa culegere de poezii, din 1968, se numește „Firstborn“ (Întâiul născut). După câțiva ani de tăcere, a publicat „The House on Marshland“ (1975) (Casa din mlaștină), iar la începutul anilor 1980, „The Triumph of Achilles“ (1985) (Triumful lui Ahile) – în care a transpus suferinţa pricinuită de pierderea tuturor lucrurilor sale personale din cauza incendiului care i-a mistuit casa în care locuia în Vermont.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS