31.1 C
Craiova
luni, 6 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local Gorj CEO renunță la firma de export de energie

CEO renunță la firma de export de energie

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) vrea să renunțe la firma de export energie, CEO Trading SRL, după ce aceasta a mers numai în pierdere de la înființare.

Acționarii CEO vor analiza în ședința din data de 16 decembrie propunerea Consiliului de Supraveghere și a Directoratului CEO de a aproba dizolvarea voluntară a firmei și radierea acesteia de la Registrul Comerțului.

Complexul Energetic Oltenia este asociat unic la CEO Trading SRL, încă de la înființare, respectiv anul 2014. În raportul întocmit de către Directoratul CEO și care va fi prezentat în ședința acționarilor se amintește că ideea înființării CEO Trading a apărut ca urmare a necesității de vânzare la export a energiei electrice produse de CE Oltenia SA.

Înființarea unei societăți cu licență de furnizare (trader) de energie electrică care să permită vânzarea acesteia transfrontalier era cea mai bună oportunitate în condițiile în care CE Oltenia ca producător îi era îngrădit exportul de energie electrică.

Costuri cu licențele și înscrierea pe burse

Încă de la înființare, societatea a generat costuri pentru a fi înscrisă legal în piața de energie electrică, având licență acordată de ANRE și convenții de participare pe piețele de energie.

A fost perfectată chiar și o convenție în valoare de un milion de euro între CEO și CEO Trading pentru garantarea desfășurării activităților pe piețele de energie electrică.

Potrivit CEO, în anul 2015 a crescut prețul la Taxa de interconexiune internațională la licitațiile organizate de Transelectrica, ceea ce a făcut imposibilă participarea CEO Trading pe piața de energie electrică.

CEO Trading ar fi trebuit să cumpere energie de la CEO, dar ar fi plătit și foarte multe taxe și ajungea să vândă la prețuri mai mari decât energia importată din Ungaria, de exemplu, una din piețele vecine.

Analiză a pierderilor

În raportul prezentat acționarilor este o analiză inclusiv pe anul 2019, potrivit căreia CEO Trading nu ar face față prețurilor practicate în zonă și ar vinde mult mai scump energie la export.

Firma mai avea nevoie de un capital de 10 milioane de euro pentru participarea pe piețele de energie și ar cumpăra de la CEO la un preț mare, incluzând și costul certificatelor de CO2.

De la înființare, CEO Trading a generat numai pierderi: în 2014 – 8.000 de lei, în 2015 – 17.000 de lei, în 2016 – 19.000 de lei, în 2017 – 4.000 de lei, în 2018 tot 4.000 de lei. De asemenea, pe primele zece luni din 2019, pierderea este estimată la 4.000 de lei. CEO Trading nu și-a mai plătit taxele pentru participarea pe piețele de energie și a fost exclusă din 2016 din aceste piețe.

În plus, în momentul de față, CEO este și furnizor de energie electrică, având licență, și practic poate să acopere toate activitățile pentru care a fost înființată CEO Trading, care nu mai are licență de la ANRE din 20 octombrie 2019.

Prelungirea licenței ar însemna costuri, iar CEO are dificultăți financiare ca urmare a plății certificatelor de CO2, se menționează în Raport. Prin urmare, Directoratul și Consiliul de Supraveghere propun dizolvarea și radierea CEO Trading pentru a nu genera noi costuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un angajat al Guvernului a fost depistat cu coronavirus

O persoană care are calitatea de funcționar...

ȘTIRI GdS

Un angajat al Guvernului a fost depistat cu coronavirus

O persoană care are calitatea de funcționar public și își desfășoară activitatea într-o structură din cadrul Direcției pentru Relația cu Publicul din...

Accident rutier între o ambulanță, un tir și un...

În această după-amiază șase victime ale unui accident rutier, în care au fost implicate o ambulanță SAJ, un tir și un autoturism,...

Liga 1 | Emil Săndoi rămâne fără victorie la...

Antrenorul craiovean Emil Săndoi nu a reușit să o îndrume pe Chindia Târgoviște spre victorie nici în meciul susținut astăzi, la Ploiești....

Românii care hrănesc urșii pe marginea drumului ar putea...

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat luni, la Braşov, că a avut discuţii cu colegii de la Interne, dar...

Roger Federer: Îmi lipseşte turneul de la Wimbledon

Jucătorul elveţian de tenis Roger Federer a recunoscut, luni, că îi lipseşte turneul de la Wimbledon, după ce competiţia londoneză de Mare...

Prefectul Mircea Abrudean, infectat cu COVID-19, a avut 12...

Ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Cluj a stabilit 12 contacţi direcţi ai prefectului Mircea Abrudean, infectat cu COVID-19.