19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentÎPS Teodosie, audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa

ÎPS Teodosie, audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a ajuns miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

Apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea lui ÎPS Teodosie.

“Este o audiere care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instagare în vreo formă. Mai mult decât atât probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie.

„Singurele probe din dosar se referă la o înregistrare“

În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce fost înregistrată. Dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normal într-o procedură penală”, a declarat Adrian Cuculis, la sosirea la sediul DNA Constanţa, citat de News.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, la începutul lunii decembrie, că au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), pentru cumpărare de influenţă, şi P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arăta DNA.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie

Potrivit sursei citate, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Investigaţia Recorder în baza căreia a fost declanşată ancheta DNA a fost publicată în 21 noiembrie.

Citește şi: Acord între transportatori și ASF: Polițele RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone se încheie la tariful de referință

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS