9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar, obligat să achite primăriei pe care a condus-o peste 1,5 milioane de lei

Fost primar, obligat să achite primăriei pe care a condus-o peste 1,5 milioane de lei

Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de procurorii DNA într-un dosar în care un fost edil al comunei Malovăţ, Mehedinţi, a fost deferit justiţiei pentru abuz în serviciu. Alături de fostul primar a fost judecat şi reprezentantul unei societăţi comerciale. În martie, anul acesta, Tribunalul Mehedinţi a constatat că faptele s-au prescris şi a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpaţi. În schimb, instanţa l-a obligat pe fostul edil să achite Primăriei Malovăţ suma de 1.579.343 lei drept daune materiale. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Procurorii DNA anunţau, în iulie 2021, trimiterea în judecată a unui fost primar al comunei mehedinţene Malovăţ, acuzat de abuz în serviciu. Alături de acesta a fost deferit justiţiei şi reprezentantul unei societăţi comerciale, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii au susţinut că fostul edil a atribuit nelegal mai multe contracte pentru asfaltarea drumuirlor sau achiziţii de materiale de construcţii.

„În perioada 2009-2011, inculpatul Băzăvan Gheorghe, în calitate de primar, și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu ce îi reveneau în domeniul achizițiilor publice, astfel încât mai multor societăți comerciale să le fie atribuite, în mod nelegal, o serie de contracte privind modernizare de drumuri, achiziții materiale de construcții, lucrări de reabilitare termică. Unul dintre aceste contracte, ce avea ca obiect furnizarea unor materiale de construcție, ar fi fost atribuit societății reprezentate de omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză”, au explicat procurorii.

Aceştia din urmă au mai susţinut că, în aceeaşi perioadă, au fost decontate diverse sume de bani. Și asta deși nu au fost prestate serviciile ori nu au fost livrate bunurile facturate. De asemenea, procesele verbale de recepție întocmite ar fi avut un caracter formal și nu au fost întemeiate pe baza unor verificări efective. 

Fostul primar, obligat să achite prejudiciul de pe 1,5 milioane de lei

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat în martie, anul acesta. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris între timp şi au dispus încetarea procesului penal faţă de cei doi inculpaţi. În schimb, instanţa l-a obligat pe fostul primar să achite daunele materiale.  

„Obligă inculpatul Băzăvan Gheorghe, la plata sumei de 1.579.343,71 lei, cu titlu de daune materiale, către Primăria comunei Malovăţ. Obligă inculpatul Băzăvan Gheorghe, în solidar cu inculpatul Bimbai Zaharia – Marian, la plata sumei de 50.000 lei, cu titlu de daune materiale, către Primăria comunei Malovăţ”, a dispus instanţa. 

Pentru recuperarea prejudiciului, judecătorii au menţinut sechestrul pus pe bunurile fostului edil. Este vorba de un imobil de 300 metri pătraţi şi mai multe terenuri şi păduri. Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova. Săptămâna trecută, instanţa a respins apelul formulat de anchetatori. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Pedeapsă cu executare în primul dosar

În noiembrie 2014, fostul primar a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Craiova. În acest dosar, instrumentat tot de DNA, procurorii au explicat că inculpatul a primt mită suma de 20.000 de euro. De altfel, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce primea banii de la denunţător. În schimbul mitei, fostul primar urma să confirme situațiile de lucrări executate de firma denunțătorului și să dispună plata lucrărilor, în valoare de 506.000 lei. Acţiunea de prindere în flagrant a fost organizată de anchetatori pe data de 30 octombrie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS