12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTânărul acuzat de crima din Grădina Botanică rămâne în arest

Tânărul acuzat de crima din Grădina Botanică rămâne în arest

Procurorii doljeni au cerut şi obţinut prelungirea mandatului de arestare emis pe numele unui tânăr de 17 ani, acuzat că a înjunghiat doi tineri. Atacul a avut loc pe 27 iunie, pe una dintre aleile Grădinii Botanice din Craiova. O tânără de 14 ani a murit în scurt timp, în Grădina Botanică. Prietenul fetei, un tânăr de 19 ani, a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Tânărul a supravieţuit leziunilor suferite şi a fost externat pe 10 iulie. Potrivit anchetatorilor, în urma unui conflict spontan, victimele au fost înjunghiate cu un cuţit cu lama de 19 centimetri. Inculpatul este elev la Colegiul Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova, iar la data faptelor era în vacanţă.

Procurorii doljeni au stabilit că atacatorul avea cuţitul într-un rucsac. În acelaşi rucsac au fost găsite, pe lângă alte obiecte, şi o pereche de mănuşi şi o mască.
„În urma cercetărilor efectuate de o echipă complexă formată din procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, respectiv ofiţeri de poliţie judiciară şi criminalişti din cadrul IPJ Dolj, a fost identificat autorul faptelor în persoana unui tânăr în vârstă de 17 ani, elev. În timp ce se afla în Grădina Botanică, aparent pe fondul unui conflict spontan cu alţi doi tineri, a scos din rucsacul pe care-l avea asupra sa un cuţit cu lama de 19 cm, cu care a înjunghiat-o iniţial pe persoana vătămată în vârstă de 19 ani în zona toracelui, iar apoi pe victima în vârstă de 14 ani, aplicându-i mai multe lovituri cu corpul tăietor, una dintre acestea în zona cervicală inferioară.

În urma leziunilor provocate, minora în vârstă de 14 ani a decedat în scurt timp. Persoana vătămată în vârstă de 19 ani a fost transportată în stare gravă la spital”, au explicat anchetatorii.

Încă 30 de zile de arest preventiv

Pe 28 iunie, inculpatul de 17 ani a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Mandatul de arestare a fost prelungit de Tribunalul Dolj pe 18 iulie şi 17 august.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj formulată în dosarul nr. 209/P/2023. Prelungeşte măsura arestului preventiv a inculpatului Fojică Mario Alexandru pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 27.08.2023 şi până la data de 25.09.2023, inclusiv”, au dispus judecătorii. Hotărârile instanţei nu au fost contestate de inculpatul arestat pentru omor şi tentativă de omor.

Cine este autorul crimei din Grădina Botanică

Alexandru F. are 17 ani şi este elev la Liceul Militar Tudor Vladimirescu din Craiova. Este fiul unui poliţist din cadrul IPJ Dolj.

„Elevul, în vârstă de 17 ani, a fost admis în Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu” în anul 2020 și se afla în vacanța de vară. Pe parcursul celor trei ani de studii în instituția noastră, elevul a avut rezultate bune la învățătură. A absolvit ultimul an de studii, respectiv clasa a XI-a, cu media 7,67, nefiind înregistrat cu abateri disciplinare grave. A fost declarat apt în urma testărilor psihologice desfășurate în cadrul proceselor de selecție, conform baremelor în vigoare pentru admiterea în învățământul militar liceal”, au precizat reprezentanţii unităţii de învăţământ.

Melis, copila de 14 ani care a fost ucisă, era absolventă Colegiului Național Pedagogic din Craiova. Urma să primească rezultatul de la Evaluarea Națională. Melis a fost condusă pe ultimul drum pe 1 iulie. Emanuel, tânărul de 19 ani care a supraviţuit atacului, este absolvent al Colegiului Național Carol I din Craiova.

Ancheta procurorilor, în desfăşurare

Ultimele informaţii despre acest incident violent au fost oferite de procurori pe 3 iulie. Procurorii au precizat că fotografia cu obiectele din rucsacul inculpatului nu a fost făcută publică de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Anchetatorii au mai precizat că „în această fază a cercetărilor, nu pot fi comunicate alte informaţii, pentru a nu fi periclitată buna desfăşurare a activităţii de urmărire penală, urmând ca  imediat ce stadiul anchetei va permite, să fie emis un nou comunicat”.

Gazeta de Sud a întrebat dacă Emanuel a fost audiat şi dacă a confirmat sau infirmat informaţiile făcute publice pe 28 iunie. Răspunsul anchetatorilor a fost acelaşi: în acestă fază a a cercetărilor nu pot fi comunicate alte informaţii.

Omorul şi tentativa de omor

Potrivit Codului Penal, uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.
Tentativa se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea consumată, ale cărei limite se reduc la jumătate. În cazul omorului, limitele pedepsei sunt între 5 şi 10 ani de închisoare.
Potrivit legii, minorul care a împlinit 16 ani răspunde penal. Faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă ori i se poate aplica o pedeapsă. La alegerea sancţiunii se ţine seama de gravitatea faptei, de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi morală a minorului sau de condiţiile în care a fost crescut şi a trăit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS