24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCămătar arestat preventiv în lipsă

Cămătar arestat preventiv în lipsă

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, luni, arestarea preventivă în lipsă a unui bărbat cercetat într-un dosar de cămătărie. Alţi trei inculpaţi din acest dosar, doi bărbaţi din Craiova şi unul din Cârcea, au fost arestaţi pe 11 noiembrie. Procurorii DIICOT susţin că inculpaţii acordau împrumuturi cu dobânzi lunare cuprinse între 10 și 25%. Erau vizate persoane care dețineau bunuri de valoare, cămătarii urmărind să pună mâna pe aceste bunuri prin intimidare şi şantaj.

Procurorii DIICOT au explicat că gruparea infracţională a acţionat în Dolj încă din anul 2019.
„Începând cu anul 2019, inculpații au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă, care a acționat în mod coordonat, în realizarea activităților infracționale, pe raza județului Dolj. Membrii grupului infracțional organizat acordau împrumuturi doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare, pe care le solicitau drept ”garanție”, dobânzile lunare percepute fiind cuprinse între 10 și 25% din valoarea împrumutului.

Inculpații majorau dobânzile sau îi penalizau pentru neplata la zi a celor împrumutați, urmărind deposedarea lor de bunuri mobile și imobile prin exercitarea unor acte de intimidare”, au explicat anchetatorii.

Unul dintre inculpaţi, prins în flagrant

Pe 10 noiembrie, procurorii DIICOT au organizat o acţiune de prindere în flagrant a bărbat de 49 de ani, din comuna Cârcea. Suspectul tocmai primea de la o persoană suma de 100.000 de lei, în urma comiterii infracțiunilor de şantaj şi camătă.
Ulterior, au fost puse în aplicare cinci mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Dolj. Au fost ridicate sumele de 25.000 de euro și 6.600 de lei, dar şi carduri bancare sau arme albe.

Pe 11 noiembrie, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a trei inculpaţi. Este vorba de doi bărbaţi din Craiova şi bărbatul prins în flagrant. Pe 18 noiembrie, Curtea de Apel Craiova a respins contestaţiile formulate de inculpaţi.

Cămătar arestat preventiv în lipsă

Pe 11 noiembrie, procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a unui alt inculpat, cercetat în acelaşi dosar. Luni, pe 21 noiembrie, instanţa a dispus arestarea inculpatului.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova. Dispune arestarea preventivă a inculpatului P.M., pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă şi până la expirare. Respinge, ca nefondată, cererea formulată de apărătorul inculpatului, de luare a măsurii controlului judiciar”, a dispus instanţa.

Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS