27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment162 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe. Prejudiuciul este uriaş

162 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe. Prejudiuciul este uriaş

Specialiști din cadrul Autorității Vamale Române participă alături de ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. și specialiști din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, sub coordonarea D.N.A. – Serviciul Teritorial Iași, au efectuat 162 de percheziții în județele Suceava, Iași, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și București.
Cercetările sunt într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.
Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.
Prejudiciul estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei.
De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale.

În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaței a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.

În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control în vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală.

Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS