11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnchetă în cazul planorului care s-a prăbuşit în Craiova

Anchetă în cazul planorului care s-a prăbuşit în Craiova

Procurorii craioveni au înregistrat un dosar privind accidentul aviatic în care o tânără de 17 ani a fost rănită. Planorul în care se afla tânăra s-a probuşit în curtea unui locuinţe din cartierul craiovean Popoveni. Reprezentanţii Aeroclubului Teritorial Craiova au explicat că la bordul planorului se afla o elevă care parcurgea programul de obținere a licenței de pilot de planor.

Pompierii doljeni au anunţat, duminică, că a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova o tânără de 17 ani, victima unui accident aviatic. Tânăra, care se afla într-un planor IS-28B2, a căzut în curtea unui locuinţe din Craiova. Se pare că planorul a agăţat cablurile reţelei de electricitate şi s-a prăbuşit. Potrivit reprezentanţilor ISU Dolj, tânăra a fost transportată la spital conștientă.

Reprezentanţii Aeroclubului Teritorial Craiova au precizat că victima este o elevă care urma programul pentru obţinerea licenţei de pilot.

“În cadrul Aeroclubului Teritorial Craiova, un planor IS-28B2 aflat în activitate de instrucție a fost implicat într-un accident. La bordul acestuia se afla o elevă care parcurgea programul de obținere a licenței de pilot planor. În urma evenimentului, aeronava a fost avariată, iar cursanta a suferit răni ușoare, fiind în afara oricărui pericol. O comisie internă s-a deplasat la fața locului pentru cercetarea evenimentului, totodată fiind anunțate instituțiile abilitate în astfel de situații”, au transmis reprezentanţii Aeroclubului Teritorial Craiova.

Cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Tânăra a suferit arsuri la faţă şi la o mână

Medicii Spitalului de Urgenţă Craiova spun că tânăra de 17 ani a rămas internată la Clinica Chirurgie Plastică. Asta pentru că a suferit arsuri la faţă şi la o mână.

„Pacienta este conştientă, stabilă respirator şi hemodinamic. Este internata în Clinica Chirurgie Plastică şi Reparatorie, unde primeşte tratament specific pentru arsurile de gradul I şi IIa de la nivelul feței şi membrului superior drept. Evoluţia este favorabilă. În câteva zile, cel mai probabil, pacienta va fi externată”, au explicat reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova.

Ce spune legea

Potrivit unui Ordin al Minsterurlui Transporturilor care reglementează obţinerea licenţei de pilot de planor, cei care vor să obţină o astfel de licenţă trebuite să aibă 16 ani împliniţi la data efectuării solicitării. Elevul va face un curs de pregătire teoretică de mimim 60 de ore, după care trebuie să obţină minim 75% la la examinarea teoretică scrisă la fiecare dintre discipline.

Urmează cursul de pregătire practică, la sol şi în zbor, care are o durată minimă de 15 ore de zbor. Acest curs include minim 6 ore de instruire în zbor în dublă comandă, minim 2 ore de zbor în simplă comandă şi 20 de lansări în simplă comandă, dar şi un raid de minimum 50 km în simplă comandă sau 100 km în dublă comandă.

Cursul de pregătire practică, la sol şi în zbor, se desfăşoară sub conducerea şi supravegherea unui pilot de planor. Potrivit unor surse judiciare, se pare că tânăra de 17 ani era la primul zbor în simplă comandă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS