10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar din Filiaşi, după gratii

Fost primar din Filiaşi, după gratii

Instanţa de judecată a contopit pedepsele cu suspendare, primite de un fost primar al oraşului Filiaşi în două dosare de abuz în serviciu. După contopirea celor două pedepse, fostul edil a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. În baza mandatului de executare a pedepsei emis de instanţă, bărbatul a fost încarcerat de poliţişti.

Primar al orașului Filiași până în 2016, Nicolae Stăncioi a fost trimis în judecată, în martie 2016, într-un dosar de abuz în serviciu. În același dosar a fost pus sub acuzare și directorul economic al Primăriei Filiași la data faptelor.

Anchetatorii au susţinut că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, edilul „nu a întreprins măsurile necesare pentru intentarea unei acțiuni civile la instanța competentă în vederea stabilirii noului nivel de redevență pentru cele zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași, fapt ce a avut ca urmare încasarea unei redevențe inferioare celei existente pe piață“.

În acest fel, Primăria Filiași ar fi încasat o redevență de 1 euro/mp/lună, față de 2,8 euro/mp/lună, cât ar fi fost prețul pieței. Anchetatorii au mai susținut că, în acest fel, bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 352.289 de lei.
De asemenea, edilul nu ar fi înaintat comisiei pentru vânzarea spațiilor medicale şase cereri formulate de un medic din Filiaşi.
În ceea ce îl privește pe directorul economic, acesta a fost acuzat că nu a întocmit o propunere de modificare a redevenței în funcție de legislația în vigoare. În octombrie 2014, Consiliul Local Filiași a emis hotărârea nr. 65. Atunci, redevența pentru cabinetele medicale a fost stabilită la 1,5 euro/mp/lună.

Fostul primar din Filiași, condamnat definitiv la Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiași în martie 2016. După mai bine de doi ani, în iunie 2018, instanţa s-a pronunţat. Cei doi inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunile reţinute de anchetatori. Judecătorii au reținut că faptele imputate inculpaților nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

A urmat apelul, iar în decembrie 2018, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului de Judecătoria Filiaşi. Tot în decembrie 2018, dosarul s-a întors la Filiaşi. În martie 2020, instanţa a dispus condamnarea celor doi inculpaţi.

De data acesta, fostul edil a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Celălalt inculpat din dosar a primit o pedepasă de doi ani cu suspendare. Sentinţa a rămas definitivă în decembrie 2020, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova.

Pedeapsă cu suspendare şi în al doilea dosar

Între timp, în ianuarie 2020, fost edil a fost trimis în judecată în alt dosar de abuz în serviciu. Bărbatul a fost acuzat că, în aprilie 2014, a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un avocat. Contractul a avut o valoare de 15.000 de lei.

Problema ar fi fost, au susţinut anchetatorii, că respectivul contract a fost încheiat în lipsa unei hotărâri a consililui local. Asta în condiţiile în care Primăria Filiaşi avea angajat un consilier juridic.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiaşi, instanţă care s-a pronunţat în septembrie, anul trecut. Inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. A urmat apelul, iar în ianuarie, anul acesta, inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa, care este una definitivă, a fost dată de Curtea de Apel Craiova.

Fost primar din Filiaşi, după gratii

Tot în ianuarie, Serviciul de Probaţiune Dolj a sesizat Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Filiași despre situaţia juridică a fostului edil.

În urma sesizării, pe rolul instanţei a fost înregistrat un dosar privind modificarea pedepselor. La începutul lunii mai, instanţa a contopit pedepsele primite de inculpat în cele două dosare penale. În final, instanţa a dispus ca inculpatul să execute trei ani şi patru luni de închisoare. Sentinţa Judecătoriei Filiaşi a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 9 iulie. Instanţa a respins contestaţia fostului edil, aşa că acesta trebuie să execute cei trei ani şi patru luni de închisoare.

În aceeaşi zi, fostul edil a ajuns în penitenciar.

„Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Filiași au pus în executare un mandat de 3 ani și 4 luni închisoare, emis de Judecătoria Filiași pe numele unui bărbat, de 68 ani, din Filiași, pentru savârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată”, au precizat poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS