5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFostul primar din Filiași, condamnat definitiv

Fostul primar din Filiași, condamnat definitiv

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să-l condamne la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pe Nicolae Stăncioi, fost primar al oraşului Filiași. În acelaşi dosar a fost condamnat la doi ani cu suspendare şi directorul economic al Primăriei Filiaşi la data faptelor. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Primar al orașului Filiași până în 2016, Nicolae Stăncioi a fost trimis în judecată, în martie 2016, într-un dosar de abuz în serviciu. În același dosar a fost pus sub acuzare și Gheorghe Dragă, director economic al Primăriei Filiași la data faptelor.

Anchetatorii au susţinut că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, edilul Stăncioi „nu a întreprins măsurile necesare pentru intentarea unei acțiuni civile la instanța competentă în vederea stabilirii noului nivel de redevență pentru cele zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași, fapt ce a avut ca urmare încasarea unei redevențe inferioare celei existente pe piață“.

În acest fel, Primăria Filiași ar fi încasat o redevență de 1 euro/mp/lună, față de 2,8 euro/mp/lună, cât ar fi fost prețul pieței. Anchetatorii au mai susținut că, în acest fel, bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 352.289 de lei.
De asemenea, edilul nu ar fi înaintat comisiei pentru vânzarea spațiilor medicale şase cereri formulate de un medic din Filiaşi.
În ceea ce îl privește pe directorul economic, acesta a fost acuzat că nu a întocmit o propunere de modificare a redevenței în funcție de legislația în vigoare. În octombrie 2014, Consiliul Local Filiași a emis hotărârea nr. 65. Atunci, redevența pentru cabinetele medicale a fost stabilită la 1,5 euro/mp/lună.

Condamnare după achitare, la Filiași

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiași în martie 2016. După mai bine de doi ani, în iunie 2018, instanţa s-a pronunţat. Cei doi inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunile reţinute de anchetatori. Judecătorii au reținut că faptele imputate inculpaților nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

A urmat apelul, iar în decembrie 2018, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului de Judecătoria Filiaşi. Tot în decembrie 2018, dosarul s-a întors la Filiaşi. Instanţa a dispus condamnarea celor doi inculpaţi la sfârşitul lunii martie, anul acesta.

De data acesta, fostul edil a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Celălalt inculpat din dosar a primit o pedepasă de doi ani cu suspendare. Instanţa a Iuat act de faptul că persoana vătămată Consiliul Local Filiaşi nu s-a constituit parte civilă.

Fostul primar din Filiași, condamnat definitiv la Craiova

Și acestă sentință a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Miercuri, pe 9 decembrie, instanța s-a pronunțat.

Judecătorii craioveni au respinge ca nefondate apelurile inculpaților. Fostul primar din Filiași a primit două pedepse de doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu. După contopirea pedepselor, inculpatul a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare. A doilea inculpat din dosar a fost condamnat la doi ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu.

Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Achitați în primul dosar

În noiembrie 2015, cei doi inculpaţi au fost trimiși în judecată într-un alt dosar. Au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție.
Pe scurt, anchetatorii au reţinut că Primăria Filiaşi a încheiat patru contracte prin care bugetului orașului ar fi fost prejudiciat cu suma totală de 96.463 de lei. În timpul urmăririi penale a fost recuperată suma de 42.081 de lei, iar Primăria Filiași s-a constituit parte civilă cu diferența de 54.382 de lei.

În martie 2018, tot după rejudecarea dosarului, instanţa din Filiaşi a dispus achitarea celor doi inculpaţi. Anchetatorii au formulat apel, iar în iulie 2018, Curtea de Apel Craiova a menţinut hotărârea Judecătoriei Filiaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS