12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPremieră în România. Câini care pot depista infecția cu Covid-19, la Aeroportul Sibiu

Premieră în România. Câini care pot depista infecția cu Covid-19, la Aeroportul Sibiu

Câini care pot depista infecția cu Covid-19, folosiți, în premieră, în România. Aeroportul Internaţional Sibiu este primul centru pilot din România în depistarea infecţia cu SARS-CoV-2 de către echipaje canine, se arată într-un comunicat al aeroportului.

Echipajul canin special antrenat pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2 din cadrul Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu a fost activat şi va fi angrenat începând de astăzi, 17 iulie, în formalităţile de debarcare a pasagerilor la Aeroportul Internaţional Sibiu, în cadrul proiectului pilot de detectare a potenţialelor persoane infectate care sosesc în România pe cale aeriană.

Acest proiect pilot reprezintă o opţiune viabilă care ar putea detecta infecţiile importate şi ar putea preveni şi reduce gradul de răspândire a virusului. Astfel, echipajul canin va activa pentru un interval determinat de timp în cadrul Aeroportul Internaţional Sibiu, perioadă în care se vor monitoriza atent rezultatele în vederea evaluării ratei de succes a obiectivelor acestui proiect, a mai anunțat Aeroportul Sibiu.

Procedura efectivă constă în prezenţa echipajului canin pregătit pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2, alături de însoţitori, la punctul de intrare în ţară. În cazul în care un pasager este depistat de un câine poliţist ca fiind suspect să fie infectat, acesta va fi testat gratuit cu test rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, de către personalul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent la nivelul aeroportului.

Dacă testul rapid va fi pozitiv, atunci reprezentanţii instituţiilor responsabile vor acţiona în consecinţă. În cazul în care nu se confirmă suspiciunea de infectare pasagerul îşi contină călătoria.

Câini care pot depista infecția cu Covid-19, la Aeroportul Sibiu. „Sperăm ca acest proiect să aibă rezultatele aşteptate şi să poată fi replicat şi dezvoltat la scară naţională”

„Având în vedere gradul de noutate al acestui proiect facem apel la pasagerii care vor tranzita aeroportul din Sibiu să manifeste deschidere şi să contribuie la succesul acestui proiect”, anunță Aeroportul Sibiu.

Câini care pot depista infecția cu Covid-19, folosiți, în premieră, în România, la Aeroportul Internaţional Sibiu
Câini care pot depista infecția cu Covid-19, folosiți, în premieră, în România, la Aeroportul Internaţional Sibiu

„Odată cu răspândirea globală a COVID-19 în întreaga lume şi nevoia de a efectua o examinare în timp real a populaţiei, în special în locuri aglomerate, consider că acest proiect pilot ce va fi derulat, în premieră, în România la aeroportul sibian cu ajutorul echipajelor canine reprezintă un instrument fiabil de prevenţie şi totodată, o măsură eficientă din punct de vedere al securităţii sanitare”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

„Ne bucură faptul că aeroportul sibian este primul centru pilot al acestui proiect din România ce oferă soluţii în efortul comun de prevenţie a răspândirii virusului Sars-CoV-2. Apreciem în mod deosebit eforturile colegilor din cadrul Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, direct implicaţi în antrenarea echipajului canin pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Sperăm ca acest proiect să aibă rezultatele bune aşteptate şi să poată fi replicat şi dezvoltat la scară naţională”, a spus și Marius Ioan Gîrdea, director general al Aeroportului Internaţional Sibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS