10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar, judecat pentru abuz în serviciu

Fost primar, judecat pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA din Craiova au anunțat trimiterea în judecată a unui fost primar al comunei mehedințene Malovăț, acuzat de abuz în serviciu. Anchetatorii susțin că fostul edil a atribuit ilegal mai multe contracte privind modernizare de drumuri, achiziții materiale de construcții sau lucrări de reabilitare termică. În același dosar a fost deferit justiției și reprezentantul unei societăți comerciale. Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul în acest dosar este de peste 5 milioane de lei.

Procurii DNA au precizat că faptele din acest dosar ar fi fost comise în urmă cu mai bine de 10 ani.

”În perioada 2009-2011, inculpatul Băzăvan Gheorghe, în calitate de primar, și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu ce îi reveneau în domeniul achizițiilor publice, astfel încât mai multor societăți comerciale să le fie atribuite, în mod nelegal, o serie de contracte privind modernizare de drumuri, achiziții materiale de construcții, lucrări de reabilitare termică, etc.
Unul dintre aceste contracte, ce avea ca obiect furnizarea unor materiale de construcție, ar fi fost atribuit societății reprezentate de omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză”, au precizat anchetatorii.

Aceștia din urmă mai spun că ar fi fost decontate diferite sume de bani, deși nu au fost prestate serviciile ori nu au fost livrate bunurile facturate. De asemenea, procesele verbale de recepție întocmite ar fi avut un caracter formal și nu au fost întemeiate pe baza unor verificări efective. În anumite situații ar fi fost stabilite dobânzi penalizatoare, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

Prin aceste demersuri, primăria comunei Malovăț a fost prejudiciată cu suma 5.237.310 lei, după cum au precizat anchetatorii.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinți.

Condamnare cu executare în alt dosar de abuz în serviciu

Fostul edil din Malovăț a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de abuz în serviciu și luare de mită, în toamna anului 2013. Acuzațiile au fost legate tot de atribuirea unor contracte.

”În perioada septembrie 2012 – octombrie 2013, inculpatul Băzăvan Gheorghe, în calitate de primar al comunei Malovăț, județul Mehedinți, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, atribuind nelegal, trei contracte de execuție lucrări unei firme de construcții, știind că acestea sunt lovite de nulitate și recepția lucrărilor este imposibil de efectuat”, au susținut atunci procurorii DNA.

În plus, inculpatul ar fi primit 20.000 de euro de la un denunțător. În schimbul banilor ar fi trebuit să confirme situațiile de lucrări executate de firma martorului denunțător în favoarea primăriei comunei Malovăț și pentru a dispune plata lucrărilor executate în cursul anului 2012. Pe 30 octombrie 2013, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 20.000 de euro de la denunțător.

Inculpatul a fost condamnat definitiv la sfârșitul anului 2014. Potrivit mhalert.ro, a primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru infracțiunile comise. Sentința a fost dată de magistrații Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS