10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal20.000 de euro şpagă pentru primarul din Malovăţ

20.000 de euro şpagă pentru primarul din Malovăţ

Gheorghe Băzăvan, edilul comunei mehedinţene Malovăţ, a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie şi procurorii DNA miercuri seară, în timp ce primea o mită de 20.000 de euro de la administratorul unei societăţi comerciale care executase lucrări de întreţinere la drumurile din localitate. Primarul nu s-a dus să ia şpaga singur, ci însoţit de fiul său.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anti­corupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova, cercetările în acest caz de corupţie au început după ce administratorul unei societăţi comerciale s-a plâns că primarul Băzăvan i-a cerut o şpagă de 20.000 de euro dacă vrea să primească banii pentru lucrările executate deja la mai multe drumuri din comună.
Vineri, 25 octombrie, Gheorghe Băzăvan i-a cerut denunţătorului suma de 20.000 de euro pentru ca, în schimb, să confirme situația lucrărilor executate de firma sa în favoarea Primăriei Malovăț, în baza a două contracte. De asemenea, în schimbul mitei, primarul se obliga ca, pe 30 octombrie, să achite contravaloarea lucrărilor executate de firma denunţătorului în comună, suma totală fiind de 506.000 de lei.
Denunţătorul s-a înţeles cu primarul să se întâlnească miercuri seară ca să-i dea şpaga, nu înainte însă de a anunţa procurorii DNA despre „obiceiurile“ lui Gheorghe Băzăvan. Miercuri seară, anchetatorii împreună cu ofiţerii Serviciului Anticorupţie Dolj şi cu sprijinul SRI Dolj au organizat o acţiune de prindere în flagrant, primarul fiind ridicat imediat după ce a pus mâna pe banii marcaţi. Băzăvan venise să primească şpaga însoţit de fiul său, însă anchetatorii au stabilit că acesta din urmă nu a fost implicat în nici un fel în „afacerea“ pusă la cale de tatăl său. Imediat după flagrant, Gheorghe Băzăvan a fost dus la sediul DNA Craiova, iar după audieri a fost reţinut şi dus în arestul IPJ Dolj. Ieri, edilul Băzăvan a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, iar instanţa a emis pe numele său un mandat pentru 29 de zile.
Declaraţia de avere întocmită de primarul Băzăvan anul trecut arată că acesta are o avere frumuşică. Edilul deţine patru terenuri în comună, care însumează 15 hectare. Are două case, una de 165 mp, moştenită în 1982, şi una cu o suprafaţă de 110 mp, construită în 1997, un Audi şi un Mercedes, dar şi un camion şi un tractor. La venituri, primarul Băzăvan şi-a trecut salariul de primar – 33.000 de lei, dar şi veniturile soţiei (21.000 de lei), angajată la… Primăria Malovăţ. În plus, primarul din Malovăţ a obţinut în 2011 venituri totale de 107.000 de lei din vânzarea de animale şi legume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS