9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOlteni ridicaţi de DIICOT pentru fraude informatice

Olteni ridicaţi de DIICOT pentru fraude informatice

Ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au descins, ieri, în Olt şi Vâlcea, la mai multe persoane suspectate de fraudă informatică. Potrivit anchetatorilor, suspecţii au înșelat mai multe persoane din Germania, Belgia sau Elveţia prin postarea de anunțuri fictive privind vânzarea de telefoane şi jocuri video. Prejudiciul a fost estimat de procurorii DIICOT la aproximativ 150.000 de euro. 

Procurorii DIICOT susţin că gruparea infracţională a acţionat între anii 2017-2020. A făcut victime în mai multe state europene, printre care se numără Germania, Belgia, Austria sau Spania.

„În perioada 2017 – 2020, membrii grupării au acționat coordonat în scopul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică. Trei dintre suspecți au avut calitatea de racolatori, iar 22 dintre ei au avut rolul de a deschide conturi la unități bancare din România.

Aceste conturi au fost folosite pentru colectarea sumelor de bani de la persoane vătămate din Germania, Belgia, Elveția, Austria, Spania, Italia și Luxemburg, interesate de achiziționarea unor bunuri, în special telefoane mobile, console de jocuri video și aspiratoare, în legătură cu care au fost postate anunțuri fictive pe o platforma de profil, folosind conturi de utilizatori accesate fraudulos. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 150.000 de euro”, au explicat procurorii DIICOT.

Olteni ridicaţi de DIICOT pentru fraude informatice

În curul zilei de ieri, ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au descins la domiciliile suspecţilor din Olt şi Vâlcea. Acest dosar este instrumentat de procurorii DIICOT din Piteşti.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești ,împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești, au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, pe raza județelor Olt și Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe sisteme de calcul, telefoane mobile și alte obiecte și înscrisuri. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane”, au mai precizat anchetatorii.

La percheziţii au participat ofiţeri de combatere a criminalităţii organizate din Olt şi Vâlcea, dar şi jandarmi din Piteşti şi Craiova.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS