16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPrimul tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova

Primul tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, astăzi, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării. În cursă sunt înscrişi opt candidaţi, între care şi şeful statului în funcţie, Igor Dodon. La ora 10.30, prezenţa la vot era de peste 9%.


Ordinea în care candidaţii apar pe buletinele de vot este următoarea: Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Pentru acest scrutin, autorităţile de la Chişinău au decis constituirea a 2.143 de secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova şi alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12), notează Hotnews.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova


Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot).

La alegerile prezidenţiale anterioare, din 2016, preşedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a învins-o în turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate. Prezenţa la vot a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2016 de 50,95%, iar în turul al doilea de 53,45%.
Votul de duminică are loc în condiţii speciale, în contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea în secţiile de votare. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie. Măştile vor fi puse la dispoziţia alegătorilor de reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale.

Unde şi cum votează moldovenii din România?

Moldovenii care muncesc, învaţă sau locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze pentru alegerile prezidenţiale. Secţiile de votare din România s-au deschis la ora 7 dimineaţa şi se vor închide la 21.00. Pentru a vota, au nevoie de paşaportul valabil sau expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.


Lista secţiilor de votare

Bucureşti, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
Bucureşti, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorităţii Electorale Permanente
Iaşi, sediul Consulatului General
Timişoara, Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”
Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor
Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos”
Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor
Constanţa, Universitatea “Ovidius”
Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”
Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare”
Sibiu, Şcoala Gimnazială “Regina Maria”
Craiova, Universitatea din Craiova
Oradea, Universitatea din Oradea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS