8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentLiban: Petiție pentru trecerea țării sub controlul Franței

Liban: Petiție pentru trecerea țării sub controlul Franței

Peste 57.000 de oameni au semnat o petiție prin care se solicită Franței să preia controlul asupra Libanului în urma exploziei mortale din Beirut. Criticii spun că atât corupția, cât și gestionarea greșită din partea guvernului libanez a fost cauza, potrivit Deutsche Welle.

Peste 57.000 de persoane au semnat o petiție online pentru „plasarea Libanului sub un mandat francez pentru următorii 10 ani” începând de vineri dimineață. Petiția de pe site-ul petiției comunitare Avaaz a fost instituită miercuri de cetățeni libanezi, în urma exploziei care a zguduit marți Beirutul, ucigând peste 140 de persoane și rănind peste 5.000.

„Funcționarii din Liban au arătat clar o incapacitate totală de a asigura și de a gestiona țara”, se arată în petiție. „Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliție, țara tocmai a atins ultima suflare.” „Credem că Libanul ar trebui să revină sub mandatul francez pentru a stabili o guvernanță curată și durabilă.”

Franța a controlat Libanul între anii 1920 și 1945.

Macron a vizitat Beirutul

Petiția a fost adresată președintelui francez, Emmanuel Macron, care joi a devenit primul lider străin care a ajuns la Beirut de când s-a petrecut tragedia. Macron a avertizat că Libanul va „continua să se scufunde” fără reforme în timp ce a ajuns la Beirut. El a promis că Franța va contribui la mobilizarea ajutorului pentru oraș, după ce a văzut daunele și distrugerile în valoare de miliarde de dolari.

Macron a spus mulțimilor furioase din centrul Beirutului că va căuta un nou acord cu autoritățile politice. „Vă garantez acest lucru – ajutorul nu va ajunge pe mâinile corupte”, a spus Macron protestatarilor. „Voi vorbi cu toate forțele politice pentru a le cere un nou pact. Sunt astăzi aici pentru a le propune un nou pact politic”, a spus el.

Procurorii din Franța au deschis o anchetă cu privire la explozie. Cel puțin 21 de cetățeni francezi au fost răniți și unul ucis în explozie. Chiar înainte de pandemia coronavirusului, Libanul a fost zguduit de proteste ale libanezilor supărați pe guvern și de economie. O devalorizare recentă a monedei a văzut că mulți libaneni pierd economii de mii de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS