17.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Liban: Petiție pentru trecerea țării sub controlul Franței

Liban: Petiție pentru trecerea țării sub controlul Franței

Peste 57.000 de oameni au semnat o petiție prin care se solicită Franței să preia controlul asupra Libanului în urma exploziei mortale din Beirut. Criticii spun că atât corupția, cât și gestionarea greșită din partea guvernului libanez a fost cauza, potrivit Deutsche Welle.

Peste 57.000 de persoane au semnat o petiție online pentru „plasarea Libanului sub un mandat francez pentru următorii 10 ani” începând de vineri dimineață. Petiția de pe site-ul petiției comunitare Avaaz a fost instituită miercuri de cetățeni libanezi, în urma exploziei care a zguduit marți Beirutul, ucigând peste 140 de persoane și rănind peste 5.000.

„Funcționarii din Liban au arătat clar o incapacitate totală de a asigura și de a gestiona țara”, se arată în petiție. „Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliție, țara tocmai a atins ultima suflare.” „Credem că Libanul ar trebui să revină sub mandatul francez pentru a stabili o guvernanță curată și durabilă.”

Franța a controlat Libanul între anii 1920 și 1945.

Macron a vizitat Beirutul

Petiția a fost adresată președintelui francez, Emmanuel Macron, care joi a devenit primul lider străin care a ajuns la Beirut de când s-a petrecut tragedia. Macron a avertizat că Libanul va „continua să se scufunde” fără reforme în timp ce a ajuns la Beirut. El a promis că Franța va contribui la mobilizarea ajutorului pentru oraș, după ce a văzut daunele și distrugerile în valoare de miliarde de dolari.

Macron a spus mulțimilor furioase din centrul Beirutului că va căuta un nou acord cu autoritățile politice. „Vă garantez acest lucru – ajutorul nu va ajunge pe mâinile corupte”, a spus Macron protestatarilor. „Voi vorbi cu toate forțele politice pentru a le cere un nou pact. Sunt astăzi aici pentru a le propune un nou pact politic”, a spus el.

Procurorii din Franța au deschis o anchetă cu privire la explozie. Cel puțin 21 de cetățeni francezi au fost răniți și unul ucis în explozie. Chiar înainte de pandemia coronavirusului, Libanul a fost zguduit de proteste ale libanezilor supărați pe guvern și de economie. O devalorizare recentă a monedei a văzut că mulți libaneni pierd economii de mii de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorjeni amendați pentru nepurtarea măștii

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea...

ȘTIRI GdS

Probleme la Vâlcea înaintea meciului cu Odense: trei cazuri...

Jucătoarele echipei SCM Vâlcea, Kristina Liscevic şi Mireya Gonzalez Alvarez, dar şi antrenorul secund Gorna Kurtes au fost depistaţi pozitiv la COVID-19....

La nivel mondial s-a trecut pragul de 30 de...

Pe plan mondial, a fost atins pragul de 30 de milioane de infecții cu temutul virus SARS-CoV-2, relatează BBC, citând datele Universității Johns...

Minunea de la Dăbuleni. Autobuze electrice în „patria pepenilor“

Autobuze electrice în „patria pepenilor“. Dăbuleniul va avea în curând transport public local cu autobuze electrice, trei la număr.

Ion Prioteasa a spus adio Consiliului Județean Dolj

Ion Prioteasa a spus adio Consiliului Județean Dolj, după 16 ani de mandat. El a condus joi ultima ședința ordinară din actualul legislativ.

Se semnează contractele pentru varianta ocolitoare și podul de...

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat constructorii pentru două obiective din județul Gorj. Este vorba de varianta ocolitoare a...

Cum se va face poprirea electronică pe conturile datornicilor

Ca să nu le mai blocheze toate conturile debitorilor, ANAF pregătește poprirea electronică. Pentru a fi posibilă, Fiscul trebuie să aibă acces la conturile bancare ale datornicilor. Iată cum ar putea fi simplificate popririle de anul acesta.