3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentÎnchisoare pentru şoferul care a trecut cu BMW-ul printr-un gard de beton

Închisoare pentru şoferul care a trecut cu BMW-ul printr-un gard de beton

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, miercuri, să condamne la patru ani de închisoare un tânăr de 25 de ani, din comuna Malu Mare. Acesta a fost acuzat că a provocat un accident mortal, în urma căruia şi-a pierdut viaţa un tânăr de 22 de ani. Pe scurt, în timp ce conducea un BMW în comuna Teasc, inculpatul a pierdut controlul direcţiei şi intrat într-un cap de pod. Mai departe, maşina scăpată de sub control a trecut prin gardul unei gospodării. Pedeapsa cuprinde o alta mai veche, pentru tentativă de omor. A fost primită de inculpat într-un dosar în care a fost judecat şi fostul primar din Malu Mare.

Accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa un tânăr de 22 de ani a avut loc în decembrie 2015, în comuna Teasc. Anchetatorii au stabilit că şoferul unui BMW a apăsat prea mult pedala de acceleraţie şi a făcut prăpăd.

„În data de 17.12.2015, în jurul orei 21.20, numitul M.D.C. a condus autoturismul marca BMW pe raza localității Teasc, pe sensul de mers dinspre Bechet către Craiova, fiind însoțit de numitul G.Ș., aflat pe scaunul din dreapta față, și de numitul J.R., care ocupa partea stângă a banchetei din spate. La un moment dat, după intersecția DN 55 cu un drum lateral, în zona km 19+300 m, în apropierea bisericii din localitate, inculpatul a mărit excesiv viteza autovehiculului și nu a supravegheat cu atenție calea de rulare, pierzând controlul direcției autoturismului. Intrând în derapaj necontrolat, autoturismul a pătruns în șanțul din dreapta, după care a intrat în coliziune frontală cu un cap de pod, aflat pe marginea din dreapta a părții carosabile (…)“, au reţinut anchetatorii.

Centura de siguranţă îi putea salva viaţa

Ulterior, autoturismul a trecut prin gardul de beton al unei gospodării şi s-a răsturnat. În urma impactului, atât şoferul, cât şi pasagerul de pe locul dreapta-faţă au fost proiectaţi din maşină. Pasagerul a murit pe loc în urma accidentului. Şoferul şi celălalt pasager nu au suferit leziuni care să le pună viaţa în pericol.
Procurorii craioveni au susţinut că nici şoferul şi nici tânărul de 22 de ani nu purtau centura de siguranţă.
„Conducătorul autoturismului și pasagerul de pe scaunul din dreapta-față, din cauza faptului că nu au purtat centura de siguranță, au fost proiectați în afara autoturismului, în urma impactului rezultând decesul lui G.Ș.“, au mai precizat anchetatorii.

Închisoare pentru şoferul care a trecut cu BMW-ul printr-un gard de beton

De altfel, expertul tehnic a ajuns la aceeaşi concluzie. Dacă victima ar fi purtat centura de siguranță, cel mai probabil nu mai era proiectată în afara autoturismului. În aceste condiţii, consecințele ar fi putut fi altele.

Închisoare pentru şoferul vinovat

Inculpatul a fost trimis în judecată în mai 2019. Şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei, iar în decembrie a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru ucidere din culpă.
Instanţa a dispus anularea suspendării unei pedepse de trei ani de închisoare primită de inculpat în aprilie 2018. După contopirea celor două pedepse, instanţa a dispus ca inculpatul să execute trei ani şi opt luni de închisoare.
De asemenea, instanţa a dispus ca rudele tânărului decedat să primească de la societatea de asigurări suma de 85.000 de euro drept daune morale. Daunele materiale au fost stabilite la suma de 45.000 de lei.

A urmat apelul, iar miercuri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a dispus ca inculpatul să execute patru ani de închisoare pentru infracţiunile comise. Judecătorii craioveni au mai hotărât să reducă cuantumul daunelor materiale la suma de 28.568 lei.

Pedeapsă cu suspendare pentru tentativă de omor

În aprilie 2018, tânărul de 25 de ani a fost condamnat definitiv într-un dosar de tentativă de omor. În acest dosar au fost trimişi în judecată, în total, opt inculpaţi. Printre aceştia s-a aflat şi Alexandru Dicu, fostul primar din Malu Mare.

Inculpații au fost acuzați că, în campania electorală din 2012, au sechestrat și bătut trei persoane care făceau campanie altui partid politic. În timpul scandalului, una dintre victime a fost rănită grav, fiind lovită în cap cu o bâtă. Cel care a lovit cu bâta este tânărul de 25 de ani, condamnat miercuri şi pentru ucidere din culpă.
Dacă tânărul de 25 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, fostul primar a primit o amendă penală în valoare de 5.400 de lei. Cu o amendă penală, în valoare de 2.500 de lei, s-a ales și un alt incupat din dosar. Alți cinci inculpați au primit pedepse cuprinse între nouă luni și un an și şase luni de închisoare cu suspendare.

A ajuns în penitenciar

Potrivit poliţiştilor doljeni, în cursul zilei de miercuri, tânărul condamnat a fost dus la Penitenciarul Craiova.
„Polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Coșoveni au depistat un tânăr, de 25 de ani, din comuna Malu Mare, pe numele căruia instanța de judecată a emis un mandat de patru ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor. Cel în cauză a fost încarcerat în penitenciar“, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS