24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Malu Mare, amendat pentru tentativă de omor

Fostul primar din Malu Mare, amendat pentru tentativă de omor

Alexandru Dicu a fost primar al comunei doljene Malu Mare în perioada 2004-2016. La alegerile din iunie 2016, acesta a candidat din partea PSD pentru încă un mandat de primar, însă a pierdut în fața Ilie Dodocioiu, candidatul UNPR. (Foto: arhiva GdS)

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să-i aplice o amendă penală de 5.400 de lei fostului primar al comunei doljene Malu Mare, Alexandru Dicu. Inițial, la Tribunalul Dolj, fostul edil primise o pedeapsă de un an și zece luni de închisoare cu suspendare. În acest dosar de tentativă de omor, fostul edil și alți șapte inculpați au fost acuzați că, în campania electorală din 2012, au sechestrat și bătut trei persoane care făceau campanie altui partid politic. În timpul scandalului, una dintre victime a fost rănită grav, fiind lovită în cap cu o bâtă.

Scandalul în urma căruia un bărbat a fost lovit cu o bâtă în cap a avut loc în seara zilei de 7 iunie 2012, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reținut că Stelică Mătușa, unul dintre inculpați, a fost sunat de fiul său, David Mătușa, care i-a explicat că a văzut câțiva bărbați ce aruncau dintr-o autoutilitară baxuri de hârtie igienică care avea ataşată fotografia primarului Dicu, sub care era scris mesajul: „L-ai folosit? Aruncă-l! Păstraţi comuna curată!“. Imediat a fost anunțat și primarul Alexandru Dicu, care a cerut oprirea celor care aruncau hâtie igienică prin comună. Anchetatorii au stabilit că, la cererea primarului, s-a pus în mișcare o mică „armată“ de susținători ai acestuia, dar și că edilul Dicu i-a îndemnat pe aceștia să lovească victimele. De asemenea, Dicu a fost acuzat că a lovit una dintre victime cu pumnii și cu picioarele.
„În timp ce se afla pe partea stângă a autoutilitarei, inculpatul Dicu Alexandru l-a dat la o parte pe inculpatul Fugaru Marian, iar apoi l-a lovit cu pumnii pe Iovu Sorin, în încercarea de a-l trage de la volan, fără a reuşi însă. În tot acest interval, inculpatul Dicu Alexandru i-a instigat pe ceilalţi inculpaţi să comită acte de violenţă, exprimându-se în mod imperativ prin îndemnuri de genul: «Daţi-le, bă!» sau «Omorâţi-i şi pe ăştia!», respectiv prin alte exprimări injurioase adresate persoanelor aflate în autoutilitara marca Mercedes“, au precizat anchetatorii.
Titel Stănică, care a fost lovit cu o bâtă în cap de David Mătușa, a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul de Urgență Craiova, iar după câteva zile a fost transferat la Spitalul „Bagdasar Arseni“ din Bucureşti, unde a fost operat. Medicii legiști au stabilit că victima a rămas după operație cu o infirmitate fizică permanentă (lipsă de substanţă osoasă). Celelalte două victime au scăpat cu leziuni mai ușoare și au avut nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale.

Condamnați definitiv la Curtea de Apel Craiova

Cei opt inculpați din acest dosar au fost trimiși în judecată în octombrie 2016, printre infracțiunile reținute de procurori fiind tentativa de omor, lovirea și tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat anul trecut, pe 14 decembrie. Cea mai mare pedeapsă a primit-o David Mătușa, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor și ultraj contra bunelor moravuri. Fostul edil Alexandru Dicu a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, ca și Marian Fugaru. Cosmin Fugaru și Gheorghe Rogojinaru au fost condamnați la câte doi ani și zece luni de închisoare cu suspendare, iar Stelică Mătușa și Marian Sbora au primit câte un an și șase luni de închisoare, tot cu suspendare. Cea mai mică pedeapsă, de un an și două luni de închisoare cu suspendare, a primit-o inculpatul Ion Ursu. În plus, șapte dintre inculpați, printre care se numără și Alexandru Dicu, au fost obligați să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Malu Mare sau la Şcoala Gimnazială Malu Mare.
Instanța a mai dispus ca inculpații să achite sumele de 923 și 4.715 lei Spitalului de Urgență Craiova, respectiv Spitalului „Bagdasar Arseni“ din Bucureşti. În plus, două dintre victimele agresiunii trebuie să primească de la inculpați câte 4.000 de lei drept daune morale, iar Stănică suma de 5.000 de lei. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat săptămâna trecută, printr-o hotărâre definitivă.
Instanța a hotărât să-i aplice fostului primar o amendă penală în valoare de 5.400 de lei. Cu o amendă penală, în valoare de 2.500 de lei, s-a ales și un alt incupat din dosar, Marian Fugaru. În schimb, alți patru inculpați au primit pedepse cuprinse între nouă luni și un an și patru luni de închisoare cu suspendare. Stelică și David Mătușa și-au retras apelurile, așa că au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Alexandru Dicu, judecat și pentru abuz în serviciu

La începutul lunii noiembrie 2017, fostul primar din Malu Mare a fost trimis în judecată în alt dosar, în care este acuzat că, în perioada 200-2012, a încheiat o serie de contracte de achiziții publice de servicii, produse și lucrări cu mai multe societăți comerciale, ocazie cu care au fost plătite bunuri și servicii la preţuri supraevaluate. Prejudiciul total a fost calculat de anchetatori la peste 800.000 de lei, din care a fost recuperat peste jumătate în cursul urmăririi penale.
Alături de Alexandru Dicu au mai fost deferiți justiției alți șase inculpați, printre care se numără Rodica Cotea, contabila Primăriei Malu Mare, Ștefan Diță, dirigintele de șantier care a supravegheat lucrările pentru amenajarea parcului din fața Primăriei Malu Mare, dar și administratorii a patru societăți comerciale. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova, în prezent fiind în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS