11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFostă administratoare de asociaţie, condamnată definitiv a doua oară

Fostă administratoare de asociaţie, condamnată definitiv a doua oară

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să respingă apelul formulat de o fostă administratoare a Asociației de Proprietari nr. 4 ”Mareșal Ion Antonescu”. În vara anului trecut, femeia a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Acesta este al doilea dosar în care fosta administratoare este condamnată definitiv. În primul, în care a fost acuzată de delapidarea Asociaţiei de Proprietari nr.1 Baracă, a primit un an de închisoare, tot cu suspendare.

Cercetările în acest dosar de delapidare au fost începute în iunie 2011, la sesizarea Serviciului Coordonare Asociații din cadrul Primăriei Craiova.

Ulterior, în urma cercetărilor s-a constatat că ”documentele justificative privind plățile făcute către furnizorii de utilități nu au fost în totalitate corect menționate în evidența contabilă a asociației”, după cum au reținut anchetatorii.

De exemplu, expertul contabil a stabilit că din contabilitatea asociației a fost scăzută suma de 28.142 de lei cu titlu de plăți pentru chirii, lucrări de reparații și utilități. Asta deși nu au existat documente justificative. În acest fel au fost scăzute sume pentru diverse plăți. Printre acestea se numără plăți către salubritate, reparații, chiria unei săli de clasă sau energie electrică. De asemenea, s-a mai stabilit că în trei rânduri soldul registrului de casă nu a fost preluat în mod corect de la o zi la alta.

Reparații și plăți numai pe hârtie

Ancetatorii au stabilit că, de fapt, unele plăți nu au fost făcute niciodata, ca și unele reparații. Astfel, o școală gimnazială a comunicat că, în perioada 2009 – 2010 nu a încasat sume de bani de la Asociația de Proprietari nr. 4 „Mareșal Ion Antonescu” pentru închirierea unei săli de clasă. Nici o serie de lucrări de reaparații nu au fost făcute, ca și unele plăți către Termo și Salubritate.

În final, anchetatori au susținut că femeia și-a însușit bani din casieria asociației.

”Aceste din urmă mijloace de probă de monstrează, fără echivoc, nu numai falsificarea registrelor de casă din zilele respective prin atestarea, contrar adevărului, a unor plăți care în realitate nu au fost efectuate, ci și însușirea sumelor de bani stabilite ca lipsă în gestiune, în cuantum total de 39.752 lei”, se mai arată în rechizitoriu.

Doi ani cu suspendare pentru delapidare

Femeia a fost trimisă în jduecată în noiembrie 2016. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat trei ani mai târziu. Instanța a constatat că infracțiunea de  fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a prescris. În schimb, inculpata a primit o pedepasă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Pedeapsa a fost contopită cu una mai veche, de un an de închisoare cu suspendare primită de inculpată în alt dosar de delapidare. În acest prim dosar, inculpata a fost acuzată că a păgubit Asociaţia 1 Mai Baracă cu aproximativ 6.000 de lei.

În plus, femeia a fost obligată să achite Asociaţiei nr. 4 „Mareşal Ion Antonescu” suma de 39.752 lei. 

A urmat apelul, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Instanța a respins apelul formulat de inculpată, așa că femeia rămâne cu pedepasa stabilită de Judecătoria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS