17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentSub control judiciar pentru trafic de migranți

Sub control judiciar pentru trafic de migranți

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dospus, marți, plasarea sub control judiciar a unei femei din Calafat. Inculpata este cercetată de procurorii DIICOT într-un dosar penal de trafic de migranți. Alți trei inculpați din acest dosar, doi bărbați din Calafat și un bărbat din Timiș, rămân în arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT din Craiova au dispus, pe 13 aprilie, reținerea a cinci persoane suspectate de trafic de migranți, constituirea unui grup infracțional și fals în declarații. Este vorba de trei persoane din Calafat, un bărbat din Dumbrăvița, județul Timiș, și un cetățean bulgar.

Anchetatorii susțin că suspecții au ajutat mai mulți cetățeni străini să ajungă în Germania.

”Grupul infracțional a fost coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar. Aceștia îi instruiau pe cetățenii români, respectiv pe cetățenii bulgari, membrii ai grupării cu rol de execuție, cu privire la momentul și modalitatea de acțiune, cuantumul sumelor de bani obținute de la persoanele care treceau fraudulos frontiera de stat a României și împărțirea acestora între membrii grupării. Ca mod de operare, inculpatul M.F. obișnuia să treacă frecvent frontiera de stat a României, prin punctul de trecere Calafat, în scopul de a se întâlni cu cetățeanul bulgar pentru a stabili detaliile activității ilicite.

Pe teritoriul României, inculpatul M.F. recruta deseori noi membrii ai grupării cu funcție de execuție, convocându-i în anumite locații unde, în prealabil, îi instruia cu privire la momentul și modul în care trebuiau să acționeze. În timpul efectuării acțiunilor de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, îi coordona telefonic și îi supraveghea”, au explicat anchetatorii.

Arestați la domiciliu pentru trafic de migranți

Ulterior, anchetatorii au prins în flagrant, pe autostrada A1, doi dintre inculpați, care transportau doi cetățeni turci. Pe 14 aprilie, cei cinci inculpați au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Instanța nu a fost de acord cu solicitarea anchetatorilor, așa că a respins propunere de arestare preventivă. În schimb, a dispus arestarea la domiciliu a patru dintre inculpați. Este vorba de doi bărbați și o femeie din Calafat și de bărbatul din Timiș. Cetățeanul bulgar a fost pus în libertate.

Pe 5 mai, judecătorii de la Tribunalul Dolj au dipus prelungirea arestului la domiciliu față de cei patru inculpați. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat marți. Judecătorii craioveni au menținut arestul la domiciliu în cazul a trei dintre inculpați. În schimb, femeia din calafat a fost plasată sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS