5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDoljeni arestați la domiciliu pentru trafic de migranți

Doljeni arestați la domiciliu pentru trafic de migranți

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, marți, arestarea la domiciliu a trei persoane din Calafat, cercetate de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de migranți. În arest la domiciliu a fost plasat și un bărbat din comuna Dumbrăvița, județul Timiș. În schimb, un cetățean bulgar, considerat liderul grupării alături de un doljnean, a fost pus în libertate. Hotărârea instanței poate fi contestată de inculpați și procurori la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DIICOT din Craiova au anunțat, marți, reținerea a cinci persoane. Este vorba de doi bărbați și o femeie din Calafat, un bărbat din Timiș și un cetățean bulgar. Toți sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, complicitate la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat și fals în declarații.

Migranți călăuziți din Bulgaria către Germania

Anchetatorii susțin că suspecții au ajutat mai mulți cetățeni străini să ajungă în Germania. Gruparea ar fi fost condusă de un bărbat din Calafat și de cetățeanul bulgar.

”Grupul infracțional a fost coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar. Aceștia îi instruiau pe cetățenii români, respectiv pe cetățenii bulgari, membrii ai grupării cu rol de execuție, cu privire la momentul și modalitatea de acțiune, cuantumul sumelor de bani obținute de la persoanele care treceau fraudulos frontiera de stat a României și împărțirea acestora între membrii grupării. Ca mod de operare, inculpatul M.F. obișnuia să treacă frecvent frontiera de stat a României, prin punctul de trecere Calafat, în scopul de a se întâlni cu cetățeanul bulgar pentru a stabili detaliile activității ilicite.

Pe teritoriul României, inculpatul M.F. recruta deseori noi membrii ai grupării cu funcție de execuție, convocându-i în anumite locații unde, în prealabil, îi instruia cu privire la momentul și modul în care trebuiau să acționeze. În timpul efectuării acțiunilor de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, îi coordona telefonic și îi supraveghea”, au explicat anchetatorii.

Flagrantul și perchezițiile


Duminică, oamenii legii au prins în flagrant, pe autostrada A1, doi doljeni care transportau doi cetățeni turci. ”Pe autostrada A1– Lugoj- Timişoara- Nădlac, poliţiştii au oprit în trafic un autotren, în remorca căruia au fost identificaţi doi cetăţeni turci. La solicitarea lucrătorilor de poliție, inculpații M.F. și F.C.C. au prezentat declarații în care susțineau, neconform realității, drept motiv al deplasării lor, îngrijirea unui minor”, au mai susținut procurorii DIICOT.

Ulterior, anchetatorii au făcut patru percheziții domiciliare în Calafat și Timiș. Au ridicat ”mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie”.

Doljeni arestați la domiciliu

După audieri, cei cinci suspecți au fost reținuți pe o perioadă de 24 de ore. Marți, după o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, toți au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Instanța nu a fost de acord cu solicitarea anchetatorilor, așa că a respins propunere de arestare preventivă. În schimb, a dispus arestarea la domiciliu a patru dintre inculpați. Este vorba de doi bărbați și o femeie din Calafat și de un bărbat din Timiș. Cetățeanul bulgar a fost pus în libertate. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS