21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRomânul hoţ de cărţi rare, arestat în Italia

Românul hoţ de cărţi rare, arestat în Italia

Un român în vârstă de 40 de ani, căutat de autoritățile britanice din iunie 2019, a fost arestat la începutul acestei luni la Torino, Italia, de către carabinieri, potrivit Europol.
Românul este considerat unul dintre liderii grupării care a coordonat furtul a 260 de cărți rare în valoare de aproximativ 2 milioane de euro în Marea Britanie.

Acesta a fost acuzat că în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019 a fost membru principal al unei grupări organizate din români care s-a constituit la Iaşi. Aceștia au călătorit pe perioade scurte în Marea Britanie pentru a comite jafuri, după care au aranjat scoaterea şi transferul bunurilor în afara Regatului Unit.
Cărțile valoroase erau depozitate într-un depozit de lângă aeroportul Heathrow și urmau să fie transportate la Los Angeles pentru o expoziție.
Printre cele 260 de cărți se numărau multe ediții princeps și volume din secolele XVI și XVII.

De asemenea, au fost furate ediții originale ale unor cărți scrise de Galileo Galilei și Isaac Newton, Leonardo da Vinci și o copie din 1569 a „Divinei Comedii” a lui Dante Alighieri.

Alți 15 membri ai grupării au fost arestați în iunie 2019, într-o operațiune coordonată de Poliția Română, Carabinierii Italieni și Poliția Metropolitană din Marea Britanie, Poliția Poliția Română și Carabinierii italieni, susținuți de Europol și Eurojust.

Românii au furat cărţi rare

Hoții s-au urcat pe acoperișul depozitului, au tăiat găuri în tavanul de sticlă și au coborât pe frânghii aproximativ 13 metri, evitând cu succes senzorii de mișcare care ar fi declanșat alarma, relatează The Guardian.

Cel mai valoros volum furat a fost o copie din anul 1566 a „Despre mișcările de revoluție ale corpurilor cerești”, scrisă de Nicolaus Copernicus, în valoare de aproximativ 215.000 de lire sterline.

Unul dintre românii arestați în urma operațiunii Europol din 2019 a fost suceveanul Gavril Popinciuc, cunoscut sub numele Cristi Huidumă, în vârstă de 44 de ani, conform Monitorului de Suceava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS