20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentO asistentă din Oradea și-a abandonat copilul pe un tomberon

O asistentă din Oradea și-a abandonat copilul pe un tomberon


Brigitta Adi, asistentă medicală în Sălaj, s-a ales cu dosar penal, după ce, în urmă cu 6 ani, când era elevă la liceu, a născut la Maternitatea Oradea. Ea şi-a abandonat copilul pe un tomberon din oraş şi apoi a plecat acasă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Secretul i-a fost descoperit în această toamnă, când s-a căsătorit cu tatăl fetiţei, Sándor Rolánd. Ea a mers să-şi schimbe cartea de identitate. Funcţionarii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei i-au cerut certificatul de naştere al copilului. Iniţial, ea a negat că are vreun copil. După ce a negat în repetate rânduri că ar fi născut vreodată, apoi că ar fi abandonat micuța la gunoi, tânăra și-a recunoscut, în cele din urmă fapta. Atât ea, cât și complicele care a ajutat-o sunt cercetați, sub control judiciar, pentru rele tratamente aplicate minorului, faptă pedepsită cu închisoare între 3 şi 7 ani.
Polițiștii încă cercetează cazul. Probele ADN vor dovedi dacă fetița despre care vorbim este cea abandonată de Brigitta. Aceasta a refuzat orice comentariu legat de subiect.

Povestea abandonului

În 15 ianuarie 2013, un orădean anunţa la 112 că a găsit un bebeluş abandonat pe un tomberon lângă un bloc din strada Slatinei. Micuţa a fost dusă la Spitalul Municipal, pentru investigaţii medicale, şi apoi predată în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Conform Bihoreanul, fetiţa s-a născut pe 8 ianuarie 2015 în Maternitatea Oradea. Mama, Brigitta Adi, elevă în ultimul an la Colegiul Silvania din Zalău, îşi ascunsese sarcina de familie, prieteni, colegi şi profesori. Când i-a sosit sorocul, a venit să nască la Oradea, departe de cunoscuţi.
La internare, tânăra nu ar fi prezentat actul de identitate, motiv pentru care, după naştere, a fost obligată să completeze un formular în care a trecut datele ei şi ale tatălui, actualul său soţ, Sándor Rolánd, numele pe care urma să-l dea micuţei. Apoi i s-a făcut şi o fotografie, care a fost ataşată la dosarul medical.

Brigitta şi bebeluşul au fost externaţi după o săptămână, când fata a plecat fără să-l înregistreze, abandonându-l în oraş, în frig, pe o pubelă din strada Slatinei. Ceea ce nu ştia atunci e că, potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în asemenea situaţii procedurile legale de înregistrare se fac din oficiu, în cel mult 30 de zile de la naştere, de către asistentul social din Maternitate.

Acum în vârstă de 6 ani, fetiţa are o copilărie fericită şi nici nu bănuieşte că a avut o altă mamă, care a părăsit-o la un tomberon. Nici părinţii adoptivi nu i-au spus şi nici anchetatorii, care au contactat familia adoptivă pentru a cere ajutor la finalizarea anchetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS