12.9 C
Craiova
luni, 16 mai, 2022
Știri de ultima orăEvenimentSoţ şi soţie, după gratii pentru evaziune fiscală

Soţ şi soţie, după gratii pentru evaziune fiscală

Poliţiştii doljeni au dus la Penitenciarul Craiova doi craioveni, soţi şi soţie, condamnaţi definitiv la câte cinci ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală. Cei doi au fost condamnaţi în alte dosare asemănătoare, după care au fost eliberaţi condiţionat.

Cercetările în acest dosar de evaziune au fost începute de procurorii doljeni în 2010, după o plângere depusă de DGFP Dolj. Pe scurt, finanţiştii doljeni au reclamat faptul că o societate comercială a declarat eronat TVA deductibilă pentru anul 2007. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la aproape două milioane de lei.

În urma anchetei, procurorii nu au reuşit să găsească documentele firmei cu pricina, care fusese cesionată fictiv. Acesta este şi motivul pentru care prejudiciul real nu a putut fi stabilit. „În aceste condiții, se va reține ca prejudiciu creat prin infracțiunea de evaziune fiscală doar suma de 461.285 lei, reprezentând TVA dedusă nelegal“, se arată în rechizitoriul întocmit de anchetatori.

Aceştia din urmă au constatat că societatea comercială a fost cesionată fictiv tocmai pentru a se pierde urma banilor. „Se desprinde astfel, din coroborarea mijloacelor de probă administrate, concluzia că cesiunea părților sociale către B.I. a fost una fictivă, formală, realizată cu unicul scop de a împiedica efectuarea verificărilor financiar fiscale prin ascunderea în acest mod a documentelor contabile și de a îngreuna astfel o urmărire penală iminentă cu privire la săvârșirea în numele societății a unor infracțiuni de evaziune fiscală“, au mai reţinut anchetatorii.

În spatele societăţii ar fi fost soţii Claudia şi Horaţiu Ene, care au mai avut probleme cu legea. De altfel, ambii au mai fost condamnaţi în dosare de evaziune fiscală.

Condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova

Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată în martie 2017. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în toamna anului trecut. Cei doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte cinci ani şi şase luni de închisoare pentru faptele comise. Pedepsele primite au fost contopite cu unele primite în alte dosare asemănătoare.

Instanţa a dedus din pedepse perioada executată deja de inculpaţi în urma sentinţelor din dosarele anterioare. „Deduce din pedeapsa astfel stabilită durata executată cu începere de la 31.05.2011 şi până la data de 14.10.2014, când a fost liberat conditionat prin sentinţa penală nr. 2336/2014 a Judecătoriei Târgu Jiu“, au dispus judecătorii în cazul lui Horaţiu Ene. Din pedeapsa primită de Claudia Ene se scad doi ani de închisoare, executaţi în perioada decembrie 2013 – noiembrie 2015.

În plus, cei doi inculpaţi au fost obligaţi să achite Finanţelor Publice suma de 461.285 de lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
A urmat apelul, iar pe 17 octombrie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Cei doi inculpaţi au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj în septembrie 2018.

Soţ şi soţie, după gratii pentru evaziune fiscală

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, soţii Ene au fost încarceraţi luni, 21 octombrie. „Ieri, 21 octombrie, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au pus în aplicare două mandate referitoare la un bărbat şi o femeie, ambii de 48 de ani, din Craiova. Pe numele celor două persoane, instanţa de judecată a emis mandate de executare a pedepsei de cinci ani şi șase luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală“, au comunicat poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un mort și mai mulți răniți într-un atac într-o...

O persoană a fost ucisă şi alte patru au...

ȘTIRI GdS