16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvazionişti condamnaţi definitiv

Evazionişti condamnaţi definitiv

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute, doi bărbaţi din Craiova trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, „gaura“ în bugetul statului făcută de inculpaţi fiind de peste un milion de lei.
Potrivit IPJ Dolj, în urma cercetărilor făcute de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, s-a stabilit că, între 2007 şi 2009, în calitate de administrator al SC ECV SRL, craioveanul Horaţiu Ene a derulat activităţi comerciale de cumpărare şi vânzare de cereale, introducând în circuitul comercial facturi fiscale fictive. Anchetatorii au mai stabilit că complicele lui Ene era alt craiovean, Adrian Marinescu, care în acea perioadă a înfiinţat o firmă-fantomă prin care îi furniza lui Ene facturi fictive.   
Poliţiştii doljeni au precizat că, în acest fel, Horaţiu Ene s-a sustras de la plata TVA şi a impozitului pe profit, producând un prejudiciu bugetului de stat calculat la 1.173.557 de lei.
Pe 24 iunie 2011, cei doi au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, respectiv complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală. La începutul lunii noiembrie 2011, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Ene la trei ani de închisoare, iar pe partenerul său de afaceri – la doi ani de închisoare. În plus, instanţa le-a interzis celor doi ca timp de doi ani să fondeze sau să administreze societăţi comerciale.
Sentinţa dată de Tribunalul Dolj a fost atacată cu apel de cei doi inculpaţi, iar pe 18 mai anul acesta, Curtea de Apel Craiova a păstrat pedeapsa dată lui Ene, însă a suspendat-o pe cea primită de Marinescu.
A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care s-a pronunţat sâmbătă, menţinând sentinţa dată anterior de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a scăzut din cei trei ani de puşcărie timpul cât Ene a stat în arest, de pe 31 mai 2011 şi până sâmbătă, astfel că acesta mai are de executat puţin peste doi ani şi jumătate din pedeapsă.
Acelaşi Horaţiu Ene este judecat în alt dosar de evaziune fiscală, alături de alţi doi inculpaţi – Andi Sfîrlogea şi Mihăiţă Mihart, ambii din Craiova. În acest dosar, cei trei sunt acuzaţi că, între octombrie 2010 şi martie 2011, folosind aceeaşi „reţetă“, au creat un prejudiciu statului de 1.060.995 de lei. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen fiind stabilit pentru 15 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS