14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFace puşcărie după ce a comandat droguri pe Darknet

Face puşcărie după ce a comandat droguri pe Darknet

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să condamne la opt ani şi opt luni de închisoare un craiovean acuzat de trafic internaţional de droguri. Anchetatorii au reţinut că bărbatul a comandat în mai multe rânduri amfetamină şi cocaină pe reţeaua Darknet. Prietena bărbatului, care a ridicat plicurile cu droguri de la poştaş, a primit o pedeapsă de cinci ani şi nouă luni de închisoare. Marţi, cei doi inculpaţi condamnaţi au ajuns în penitenciar.

Cercetările în acest dosar de droguri au fost începute de procurorii DIICOT în vara anului 2017. Asta după ce autorităţile din Germania au descoperit un plic cu 125 g amfetamină, care urma să ajungă în Craiova. Plicul a fost descoperit la Centrul Poştal al Aeroportului Frankfurt din Germania.

În urma verificărilor, anchetatorii au reuşit să afle cine urma să ridice drogurile. Este vorba de o tânără din localitatea Ostroveni, care locuia în Craiova. Drogurile fuseseră trimise pe o adresă din Craiova, însă destinatarul era fictiv.
„Urmare a colaborării cu autoritățile germane, s-au efectuat verificări de către organele de poliție, fiind identificat factorul poștal care deservește adresa menționată. Potrivit declarației acestuia, o persoană de sex feminin a solicitat predarea personală a pachetelor, solicitând să fie contactată telefonic“, au reţinut anchetatorii. Persoana de sex feminin a fost identificată de oamenii legii ca fiind Andreea Stan.

Tânăra era prietena craioveanului Gabriel Sain, care pe atunci avea 39 de ani. În urma anchetei s-a stabilit că bărbatul a comandat în mai multe rânduri droguri din străinătate.
„Probatoriul administrat în cauză a dovedit indubitabil că persoana care a introdus în țară drogurile de mare risc (amfetamină) – trimiterea poștală având ca destinatar pe S.R. – este inculpatul S.G.“, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriul întocmit.

Tânăra a recunoscut şi nu prea

Procurorii DIICOT au mai reţinut că prietena inculpatului a recunoscut că ştia cu ce se ocupa bărbatul. „Inculpata a declarat că a fost rugată de inculpatul S.G. să ia legătura cu factorul poștal pentru a se interesa de o trimitere poștală expediată pe numele unei rude de-ale inculpatului, însă nu știa ce conținea pachetul (…).

La data de 27.06.2017, inculpata a dat o altă declarație, în care a recunoscut că știa ce conțin coletele expediate din străinătate pentru inculpatul S.G. (care le comanda pe internet). La solicitarea acestuia, îl contacta pe factorul poștal pentru a se interesa de colete. A precizat că inculpatul S.G. vindea în special cocaină, de mai mulți ani. În iunie 2017, a primit un pachet din străinătate cu pastile ecstasy“, au mai reţinut anchetatorii.

Ulterior, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, inculpata a susţinut din nou că nu ştia ce se afla în colete.
În schimb, inculpatul nu a dat nici o declaraţia în faţa achetatorilor.

Şase ani de închisoare la Tribunalul Dolj

Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată în octombrie 2017, iar în decembrie 2018, Tribunalul Dolj s-a pronunţat.
Instanţa a reţinut că inculpatul a fost cel care a comandat drogurile, aşa că bărbatul a fost condamnat la şase ani de închisoare.

„Tribunalul reține că inculpatul a comandat drogurile în aceeași perioadă a anului (iulie 2017), prin același mod de operare – folosind rețeaua de internet Darknet și moneda Bitcoin, precum și alt nume de destinatar, fie real, fie fals. Toate comenzile au fost expediate prin trimiteri poștale în România“, se arată în hotărârea instanţei.

Inculpatul a comandat 125,41 g amfetamină din Germania, 23 g cocaină din Belgia şi 1,45 g canabis din Olanda. A mai comandat alte 73 g amfetamină din Germania, însă nu a reuşit să le introducă în ţară.
În ceea ce o priveşte pe inculpată, instanţa a reţinut că, cel mai probabil, nu ştia ce conţin coletele, aşa că tânăra a fost achitată.

Pedepse aspre la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de procurori şi inculpat la Curtea de Apel Craiova. Marţi, pe 8 septembrie, judecătorii craioveni au dat o sentinţă definitivă în acest dosar. De data aceasta, inculpatul a fost condamnat la opt ani şi opt luni de închisoare pentru infracţiunile comise. Din această pedeapsă se scade durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu (26 iulie 2017 – 08 iunie 2018).

De asemenea, inculpata a primit o pedeapsă de cinci ani, zece luni şi zece zile de închisoare. Tânăra a fost acuzată de complicitate la trafic de droguri de mare risc. În cazul inculpatei, din pedeapsa primită se scad numai patru luni.
„Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei Stan Andreea Roxana durata reţinerii şi arestului la domiciliu de la 26.07.2017 la 17.11.2017“, se arată în hotărârea instanţei.

Cei doi au ajuns în penitenciar

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, cei doi au fost ridicaţi şi duşi în penitenciar în cursul zilei de marţi.
„Poliţişti din cadrul Compartimentului Urmăriri au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de instanţa de judecată pe numele unei tinere de 24 de ani, din Ostroveni“, au precizat oamenii legii.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu bărbatul de 41 de ani, pe numele căruia instanţa a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS