11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPlantaţie de canabis, „recoltată“ de ofiţerii BCCO

Plantaţie de canabis, „recoltată“ de ofiţerii BCCO

Ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate din Craiova şi Mehedinţi au făcut, ieri, opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Mehedinţi. Percheziţiile au vizat membrii unui grup infracţionalizat care au pus bazele unei culturi de canabis în comuna mehedinţeană Eşelniţa.

În acest dosar, instrumentat de procurorii DIICOT din Mehedinţi, sunt cercetaţi şapte suspecţi cu vârstele cuprinse între 15 şi 45 de ani. Toţi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc.
„Există suspiciunea rezonabilă că, pe raza comunei Eşelniţa, județul Mehedinţi, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat, în mod coordonat, în ceea ce privește înființarea unei culturi de plante de canabis. După recoltare şi prelucrare, drogul de risc canabis urma să fie comercializat“, au precizat procurorii DIICOT.

Plantaţia de canabis, înfiinţată în luna mai

Anchetatorii mai spun că, la percheziţii, a fost descoperită o cultură de canabis, dar şi muguri deja culeşi.
„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, a fost identificată o cultură outdoor de canabis, constituită din plante aflate în diferite stadii de dezvoltare, cu o înălţime de aproximativ 2,5 metri, muguri de canabis proaspăt culeşi, aflaţi în diferite stadii de uscare, 12 telefoane mobile, precum şi diferite echipamente necesare cultivării“, au mai explicat oamenii legii.

Plantaţie de canabis, „recoltată“ de ofiţerii BCCO

Plantaţia de canabis ar fi fost înfiinţată încă din luna mai, membrii grupării fiind cei care se ocupau de îngrijirea şi recoltarea plantelor. Tot ieri, la sediul DIICOT din Drobeta Turnu Severin au fost duse pentru audieri şapte persoane. Procurorul de caz urma să decidă dacă va dispune sau nu măsuri preventive faţă de suspecţi.
La percheziţii au participat efective de jandarmi, dar şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale.

Plantaţie record de canabis, în comuna Gruia

În urmă cu doi ani, procurorii DIICOT descopereau una dintre cele mai mari plantaţii de canabis din România. Drogurile erau cultivate în comuna mehedinţeană Gruia. Plantaţia se întindea pe 4.000 de metri pătraţi, avea sistem de irigaţii şi era îngrijită de săteni plătiţi cu ora.
Anchetatorii au stabilit că plantele de canabis au fost cultivate de un mehedințean de 38 de ani. Asta la cererea unui cetățean italian din Napoli. „Plantele de canabis identificate au fost plantate și întreținute de un suspect, în vârstă de 38 de ani, pe terenul bunicului său, la cererea unui cetățean italian originar din Napoli, pentru care a lucrat în perioada 2012-2016“, au precizat atunci anchetatorii.

În noiembrie 2017, procurorii DIICOT au trimis în judecată şapte inculpaţi. În august, anul trecut, Tribunalul Mehedinţi l-a condamnat pe cetăţeanul italian la şase ani de închisoare cu executare. Cel care se ocupa de plantaţie a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse între un an şi jumătate şi trei ani de închisoare cu suspendare.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. În ianuarie, anul acesta, judecătorii craioveni au hotărât ca acest dosar să fie rejudecat de Tribunalul Mehedinţi.
Dosarul este pe rolul instanţei de judecată, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 16 octombrie.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS