2.6 C
Craiova
duminică, 27 noiembrie, 2022
Acasă Eveniment Uraganul Dorian: 5 morţi şi distrugeri fără precedent

Uraganul Dorian: 5 morţi şi distrugeri fără precedent

0
Uraganul Dorian: 5 morţi şi distrugeri fără precedent

Uraganul Dorian a făcut primele victime în insulele Bahamas, unde cinci persoane şi-au pierdut viaţa. Această furtună care a lovit Caraibele este cea mai mare din epoca modernă, potrivit CBS.

Distrugerile sunt uriaşe: casele au fost puse la pământ, mașinile au ajuns sub ape. În orele următoare, Dorian, care între timp şi-a mai pierdut din intensitate şi a ajuns la categoria 4, e așteptat pe coasta americană. Aici, autorităţile au făcut apel la localnicii din oraşele cele mai expuse – aproape 1,5 milioane de oameni – să evacueze zona şi să meargă spre continent.

Hubert Minnis, premierul din Bahamas, a calificat uraganul ca o „tragedie istorică” pentru acest arhipelag alcătuit din peste 700 de insule, dintre care doar vreo 30 sunt locuite,: „Sunt cinci decese în Abaco. Echipele vor merge acolo cât de repede e posibil, pentru a analiza situaţia şi pentru a identifica victimele”.

Potrivit primelor evaluări făcute rapid luni pe teren de autorităţi şi responsabili ai Crucii Roşii, circa 13.000 de case au fost avariate sau distruse complet, iar uraganul a provocat „pagube considerabile” în insulele Abacos şi Grand Bahama.

Valurile au atins 7 metri, iar vântul cu viteze de 290 de kilometri pe oră, chiar 350 de km la rafale, a smuls acoperişuri şi a pus copacii la pământ. Un localnic a surprins viitura la jumătatea uşii.

Uraganul Dorian se îndreaptă spre SUA

Autorităţile din statele de pe coasta de sud-est a SUA se aşteaptă la ce e mai rău. Un avion al Administraţiei Oceanice şi Atmosferice a zburat chiar în aşa-numitul „ochi” al furtunii, unde a filmat imagini incredibile.

Henry McMaster, guvernatorul statului Carolina de Sud: „Ultimele prognoze arată că statul Carolina de Sud rămâne în calea unei furtuni extrem de distructive şi mortale. Dacă sunteţi într-una din zonele de evacuare din regiunile de pe coastă – toate cele opt -, acum este momentul să plecaţi”.

Ca să nu pară nepregătit, Donald Trump s-a hazardat să facă unele comentarii personale, care s-au întors rapid împotriva sa.

Donald Trump: „Nici măcar nu sunt sigur că am mai auzit vreodată de uragane de categoria 5. Ştiam că există, am asistat la câteva de categoria 4, dar nici din alea prea des. Este uraganul suprem şi, din păcate, cu asta avem de-a face”.

De când s-a instalat Donald Trump la Casa Alba, Statele Unite s-au mai confruntat de 4 ori cu uragane de gravitate maximă. Liderul american şi-a petrecut orele dinaintea sosirii uraganului jucând golf.

În total, aproape 2 milioane de oameni ar trebui să fie evacuaţi din oraşele de pe coasta de sud-est a Statelor Unite.

„Deşi o scădere graduală în intensitate este prevăzută, Dorian ar trebui să rămână un uragan puternic pe parcursul următoarelor două zile”, au precizat meteorologii americani.

Potrivit Crucii Roşii americane, 19 milioane de persoane locuiesc în zone care ar putea fi afectate. Până la 50.000 de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud ar putea avea nevoie de un adăpost de urgenţă în funcţie de impact.