5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţiştii din Caracal, trimişi la plimbare după un apel fals la 112

Poliţiştii din Caracal, trimişi la plimbare după un apel fals la 112

Zeci de poliţişti şi jandarmi au căutat, duminică, o persoană care a sunat la 112 şi a explicat că este sechestrată într-o locuinţă din Caracal. În final, după 12 ore de căutări, oamenii legii au stabilit că a fost vorba de o glumă a unei tinere de 17 ani. 

Un apel fals la 112 a ţinut ocupaţi zeci de poliţişti din Caracal toată ziua de duminică. Asta după ce, în jurul orei 13.00, o persoană a sunat la 112 şi a spus că este sechestrată într-o locuință din Caracal. 

„Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au fost sesizați prin 112, de către o persoană care nu a vrut să își furnizeze datele de identificare, cu privire la faptul că ar fi fost sechestrată într-o locuință de pe raza municipiului Caracal. Ca urmare a acestui fapt, la nivelul Poliției Caracal s-a constituit un dispozitiv format din aproximativ 20 de polițiști, sprijiniți de forțe ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, care au efectuat activități de căutare a celei în cauză. Operațiunea a durat aproximativ 12 ore, în condițiile în care în urma apelului nu au fost furnizate informații care ar fi putut fi exploatate. La final s-a constatat că aspectele sesizate nu s-au confirmat“, au precizat poliţiştii din Olt.

Persoana care a pus poliţiştii şi jandarmii pe drumuri a fost identificată. Este vorba de o tânără de 17 ani, din Caracal. După ce a fost audiată, tânăra a fost amendată cu 500 de lei.

Pe 25 iulie, Alexandra Măceșanu, de 15 ani, care dispăruse cu o zi în urmă, a sunat de trei ori la 112 şi a anunţat că este sechestrată. Oamenii legii au intervenit abia dimineaţa următoare. Ulterior, Gheorghe Dincă, de 66 de ani, din Caracal, a recunoscut că a ucis-o pe adolescentă.

Apeluri la 112

Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care administrează Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, peste jumătate din apelurile primite de operatori nu sunt urgenţe. 
„În anul 2018, operatorii 112 din centrele de preluare a apelurilor de urgență au răspuns la 12.735.836 de apeluri. Mai mult de jumătate din numărul total de apeluri preluate în anul 2018 nu reprezintă urgențe de competența serviciului 112, ci solicitări de informații diverse, apeluri efectuate din greșeală, farse și apeluri injurioase. 57% dintre urgențele anunțate la 112 în anul 2018 au reprezentat cazuri medicale“, susţine STS.

Numărul 112 este disponibil gratuit la nivelul întregii țări şi poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă. Există 41 de centre 112 pentru preluarea apelurilor de urgență, câte unul în fiecare județ. Centrul 112 București-Ilfov recepționează apelurile atât din București, cât și din județul Ilfov.

Nu comandaţi pizza la 112

STS mai spune că apelurile la 112 care nu sunt urgente pot provoca întârzieri în cazurile adevărate. „Apelurile nonurgente provoacă întârzieri în acordarea de ajutor persoanelor care se află în situaţii de urgenţă, acest lucru putând avea consecinţe fatale. Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol“, mai susţin reprezentanţii STS.

De altfel, STS a întocmit o listă a situaţiilor care nu ar trebui sesizate la 112, cel mai probabil din experienţă. Astfel, nu se sună la 112 pentru a face glume sau pentru a înjura operatorii, pentru solicitarea de informaţii despre numere de telefon, trafic, adrese sau programe de lucru ale unor instituţii publice, pentru a afla data şi ora exactă, starea vremii sau mersul trenurilor. STS mai susţine că nu se sună la 112 pentru a chema un taxi, a face comandă la pizza sau pentru a încărca cartela telefonică. Nu se sună nici pentru a reclama întreruperea gazelor, apei sau a curentului.

Amenzile

Potrivit legii, atât apelarea abuzivă, cât şi alertarea falsă se sancţionează cu amendă. Apelarea abuzivă a numărului 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 112 se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancţionează tot cu amenda cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

SursaSTS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS