22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportElisabeta Lipă, înainte de CE: „Să ne luăm medaliile şi să venim acasă“

Elisabeta Lipă, înainte de CE: „Să ne luăm medaliile şi să venim acasă“

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj (FRC), Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, că ediţia din acest an a Campionatelor Europene, programată între 9 şi 11 aprilie la Varese (Italia), va fi una dificilă, deoarece în afară de lupta pentru medalii, competiţia reprezintă şi o ultimă repetiţie înaintea regatei de la Lucerna (15-17 mai), de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Să vedem cum va fi cu Europenele, pentru că, din ce am înţeles, e prea puternic vântul … pentru că acum trebuiau să fie nişte calificări acolo şi au amânat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Dar eu sper ca vremea să se îndrepte şi să fie frumoasă până duminică. Să ne luăm medaliile şi să venim acasă. Mă gândesc la medalii, normal, pentru că avem sportivi buni care au demonstrat.

Acum e important să ţină şi vremea cu noi, să fie condiţii bune ca să ne facem treaba. Va fi o competiţie extrem de grea, nu că ar fi fost uşoare ediţiile precedente, dar emoţiile sunt duble, pentru că este un test, o repetiţie pentru calificările de peste o lună. Deci în afară de lupta pentru medalii, Europenele sunt importante şi pentru că este o ultimă repetiţie înainte de calificările la Jocurile Olimpice”, a afirmat Lipă.

„Din ce am văzut pe înscrieri, bătălia va fi foarte mare la aceste Europene. Sunt ţări care nu au calificat unele probe şi atunci aruncă în competiţia asta anumite echipaje, ca să vadă cum stau şi cum să se prezinte la regata de calificare de la Lucerna de peste o lună. Deci, nu este un European normal, ca să spun aşa. Deci nu te duci, concurezi, iei medaliile şi ai plecat. Peste o lună sunt calificările şi toată lumea testează, urmăreşte să găsească o breşă, să vadă cum face un echipaj pe care să-l califice la Jocurile Olimpice. Aşa că nu e simplă treaba, sunt nişte Europene atipice. De asta sunt şi 35 de ţări înscrise şi va fi un număr record de sportivi participanţi”, a adăugat ea.

Depăşirea numărului de medalii nu este gândul principal

Preşedintele FRC susţine că sportivii nu pornesc cu gândul de a depăşi numărul de medalii, 6, de la ediţia precedentă a Europenelor.

Eu nu îmi pun obiectivul să mă depăşesc în medalii. Sportivii participă cu mentalitatea de a fi mai buni decât au fost anul trecut. Şi cu siguranţă, dacă vor reuşi acest lucru, vor veni şi rezultatele. Niciodată nu ne punem obiectiv să aducem mai multe medalii decât anul trecut. Pentru că niciun concurs nu seamănă cu altul. Şi atunci nici medaliile nu pot fi la fel”, a precizat ea.

România va fi reprezentată la Campionatele Europene de la Varese (9 şi 11 aprilie) de 13 echipaje şi un lot format din 46 de sportivi.

Lot România:

dublu rame feminin: Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuş;
dublu rame masculin: Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă;
dublu vâsle feminin: Nicoleta-Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş;
dublu vâsle masculin: Ioan Prundeanu, Marian-Florian Enache;
patru vâsle feminin: Mădălina Hegheş, Roxana Parascanu, Nicoleta Paşcanu, Elena Logofătu;
patru vâsle masculin: Mihăiţă-Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari;
simplu masculin: Mihai Chiruţă;
dublu vâsle feminin, categorie uşoară: Ionela-Livia Cozmiuc, Elena-Iuliana Mihai;
patru vâsle feminin: Cristina-Georgiana Popescu, Roxana-Iuliana Anghel, Dumitriţa Juncănariu, Beatrice-Mădălina Pascari;
patru vâsle masculin: Gheorghe-Robert Dedu, Vasile Agafiţei, Cristi-Ilie Pîrghie, Andrei-Sebastian Cornea;
opt plus unu feminin: Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea;
opt plus unu masculin: Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoş Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni-Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu;
simplu feminin, categorie uşoară: Gianina-Elena Beleagă.

Citeşte şi: Mihaela Buzărnescu, out de la Bogota încă din primul tur. Rămâne în joc la dublu!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS