17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMihai Covaliu: Am cerut autorităţilor ca sportivii să-şi continue pregătirea

Mihai Covaliu: Am cerut autorităţilor ca sportivii să-şi continue pregătirea

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, astăzi, că a participat la o videoconferinţă cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu preşedinţii comitetelor olimpice naţionale din Europa. Decizia luată este de a continua pregătirea sportivilor în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Astăzi am avut o videoconferinţă cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu preşedinţii tuturor celor 51 de comitete olimpice europene. Toţi susţinem în continuare demersurile Comitetului Internaţional Olimpic. Ne-am arătat suportul total faţă de acţiunile CIO în ceea ce priveşte desfăşurarea Jocurilor Olimpice. În momentul de faţă nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte data sau desfăşurarea Jocurilor Olimpice. Ba mai mult decât atât, o comisie de evaluare se va deplasa la Tokyo pentru a analiza starea locaţiilor în care se vor desfăşura Jocurile Olimpice.

Există un document votat de preşedinţii comitetelor olimpice europene în unanimitate, toţi manifestându-şi intenţia de a continua pregătirile pentru Jocurile Olimpice. În acest sens, noi am solicitat ministrului Tineretului şi Sportului şi celorlalte instituţii care sunt implicate în a gestiona această stare ca sportivii noştri să-şi poată desfăşura pregătirea în continuare în condiţii speciale, în bazele de pregătire“, a declarat Covaliu, pentru Agerpres.

Data desfăşurării Jocurilor Olimpice rămâne neschimbată

Mihai Covaliu a punctat că data desfășurării Jocurilor Olimpice rămâne neschimbată.

„S-a transmis un mesaj de solidaritate a mişcării olimpice la nivel european şi internaţional. Se încearcă găsirea de soluţii de a continua pregătirea pentru Jocurile Olimpice. Până în acest moment rămâne neschimbată data stabilită de CIO şi guvernul japonez. Noi nu putem opri pregătirea sportivilor de vreme ce nu s-a luat nicio decizie vizavi de schimbarea datei desfăşurării Jocurilor Olimpice sau amânare. Asta în condiţiile în care japonezii anunţă că merg în continuare cu organizarea, vine comisia din partea CIO pentru evaluare, toate comitetele olimpice susţin că sportivii trebuie să îşi continue pregătirea în condiţii de siguranţă sporită, bineînţeles“, a mai spus Covaliu.

Sportivii români se pregătesc sub presiune

Loturile olimpice ale României continuă să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Asta deşi multe competiţii internaţionale care includeau criterii de calificare la întrecerea supremă au fost anulate sau amânate din cauza pandemiei COVID-19.

În prezent, 57% dintre sportivi s-au calificat la JO 2020. Pentru restul de 43 de procente CIO o să lucreze împreună cu federaţiile internaţionale pentru a face adaptările necesare sistemelor de calificare pentru Tokyo 2020.

Orice creştere a numărului de locuri acordate sportivilor va fi analizată de la caz la caz, conform unor circumstanţe excepţionale, cu susţinerea Comitetului de organizare Tokyo 2020.

Federaţiile internaţionale vor face propuneri pentru orice adaptare a sistemelor de calificare pe baza principiilor anunţate mai sus. Adaptările vor trebui implementate pentru fiecare sport în parte, deoarece există diferenţe între sistemele de calificare. CIO a demarat deja o procedură accelerată de a rezolva această situaţie. Orice revizuire a sistemelor de calificare pentru JO 2020 va fi publicată până la începutul lunii aprilie şi comunicată mişcării olimpice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS