Acasă Sport Fotbal / Un an fără Nae Tilihoi

Fotbal / Un an fără Nae Tilihoi

-

Fostul mare fotbalist şi antrenor al Universităţii Craiova, Neculai Tilihoi, ne-a părăsit în urmă cu un an răpus de o boală nemiloasă. „Limbă“ nu a fost uitat de suporterii Ştiinţei, care afişează mereu la meciurile alb-albaştrilor un banner cu chipul marelui fundaş al Maximei şi îi scandează numele, asta în timp ce familia suferă din plin din pricina pierderii celui drag.

„Ai fost un tată și un soț model, model ai fost ca om și fotbalist. Tribuna încă îți striga numele, ce veșnic va rămâne printre noi, nici astăzi nu ne vine a crede că de un an tu nu mai ești printre noi! Te vom iubi mereu!“, a scris fiul lui Nae Tilihoi, Lucian, pe contul său de facebook.

Nae Tilihoi s-a născut pe 9 decembrie 1956 în Brăila, oraş unde a jucat, în Divizia B, la Progresul (februarie 1973-1975) şi FC Brăila (1975-1976). Din 1976 şi până în 1987 a evoluat în Bănie, la Universitatea Craiova, fiind foarte iubit de publicul oltean. Sub culorile alb-albastre a debutat în meciul Poli Timişoara – „U“ Craiova 1-0, din 1 septembrie 1976 (antrenor: Constantin Teaşcă), iar ultima partidă jucată la Ştiinţa datează din 3 iunie 1987: „U“ Craiova – Victoria Bucureşti 3-2. A bifat 290 de meciuri în Divizia A și a marcat de șase ori, în timp ce în cupele europene a avut 36 de apariții.
În perioada 1987-1988 a jucat la Metalul Bocşa (Divizia B). Începând cu iulie 1988 a fost legitimat la Jiul IEELIF Craiova (Divizia C), dar nu a evoluat în nici un joc.
A evoluat 30 de meciuri, fără să marcheze, în selecţionatele de tineret şi în echipa olimpică a României, fiind titular la naționala studenţilor la Universiada din Mexic (1979).

La prima reprezentativă a României, conform anuarului FRF din 2009, a avut zece prezențe. A debutat la naționala A în amicalul România – Grecia 3-0, disputat la Bucureşti, pe 21 martie 1979, selecţioner fiind Ştefan Kovacs. A evoluat în meciurile tricolorilor cu următoarele echipe naţionale: Grecia, Germania de Est (două partide), fosta URSS, fosta Iugoslavie (două întâlniri), Cipru, Italia, Ungaria (două meciuri). Ultima partidă în echipa naţională a fost Ungaria – România 1-0 (Budapesta, 13 mai 1981, selecţioner Valentin Stănescu).

Palmares ca jucător: medalie de bronz cu echipa studenţească a României la Universiada din Mexic 1979; două titluri de campion cu „U“ Craiova (1980, 1981); patru Cupe ale României cu „U“ Craiova (1977, 1978, 1981, 1983), plus câştigător al Cupei FRF (1979); sfertfinalist în Cupa Campionilor Europeni (1981-1982), semifinalist Cupa UEFA (1982-1983).

Ca antrenor, Neculai Tilihoi a condus următoarele echipe: Metalul Bocşa, Progresul Băileşti, Jiul IEELIF Craiova, Universitatea Craiova, Electroputere Craiova, Chimia Râmnicu Vâlcea, Callatis Mangalia, Drobeta Turnu Severin, Senaco Novaci. Și-a trecut în palmares promovarea Jiului IEELIF Craiova în Divizia B (1991) și a fost campion cu echipa de tineret a Universității Craiova în 1997.
Distincţii: Maestru al sportului (1982), Maestru internaţional al sportului (1983), Cetăţean de onoare al Craiovei (2007).

A fost editorialist la Gazeta de Sud

De numele lui Neculai Tilihoi se leagă și o serie de materiale de presă, el fiind editorialist al Gazetei de Sud din 2005 şi până la începutul anului 2011, având o rubrică săptămânală de opinii intitulată „Colţul specialistului“. Toate articolele din GdS au fost publicate într-o carte, „Cronicar în vremuri tulburi“, prefaţă de Fănuş Neagu, volum apărut la Editura de Sud Craiova în aprilie 2011 şi dedicat memoriei fiicei sale, Alina Florentina Tilihoi, decedată pe 30 decembrie 2007.
„În scris, Niculae Tilihoi este tot colţuros, precum drumurile bolovănoase şi binecuvântate ale copilăriei noastre brăilene (Fănuş Neagu s-a născut la Brăila – n.r.), nemenajând pe nimeni şi spunând multor lucruri pe nume, amărui şi spumos ca un vin de toamnă târzie, când se limpezesc depărtările“, au fost cuvintele lui Fănuş Neagu despre Tilihoi din prefaţa cărţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Aveţi grijă de valorile din viaţa voastră. Aveţi ocazia să conştientizaţi de ce aveţi nevoie pentru a obţine pe viitor un...

Cât ne ajută exercițiile oculare?

Tensiunea acumulată într-o zi la nivelul ochiului, fie după statul cu orele în fața calculatorului, TV, citit, scris, limitează flexibilitatea...