22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal - Ciprian Urican: În retur potențialul juniorilor va crește semnificativ

Fotbal – Ciprian Urican: În retur potențialul juniorilor va crește semnificativ

Ciprian Urican s-a declarat mulțumit de activitatea Centrului de copii și juniori al CSU după prima parte a sezonului competițional (foto: Alexandru Vîrtosu)
Ciprian Urican s-a declarat mulțumit de activitatea Centrului de copii și juniori al CSU după prima parte a sezonului competițional (foto: Alexandru Vîrtosu)

Directorul tehnic al Centrului de copii și juniori al CS Universitatea Craiova, Ciprian Urican, a făcut bilanțul după prima parte a sezonului. Acesta a afirmat, într-un interviu acordat site-ului oficial al grupării din Bănie, pe care vi-l redăm integral, că din primăvară, odată cu mutatea pe terenurile moderne de la „Aripile“, randamentul jucătorilor săi va crește cu 40%.

– Sunteți de aproape o jumătate de an la conducerea tehnică a Centrului de copii și juniori. Cum a decurs această perioadă?
– Au fost cinci luni pline de provocări și în același timp extrem de motivante pentru toata lumea din Centru, inclusiv pentru mine. Spun provocare pentru că trebuia să gestionez concomitent două tipuri de situații. În primul rând, una de lansare a unui nou proiect, a unei noi concepții de antrenament și joc după modelul Academiilor Ajax și Barcelona, cu alte obiective, altă metodologie de lucru, alte forme didactice și mijloace folosite, alt sistem de joc. Obiectivul principal care trebuie atins este dezvoltarea individuală a jucătorilor astfel încât aceștia să se ridice, într-un an de zile, la un nivel care să permită pentru componenții echipei a doua, includerea în lotul echipei de seniori, iar pentru ceilalți accederea în loturile categoriilor superioare de vârstă. Această dezvoltare trebuie să survină în urma unei pregătiri sistematizate și complexe, care să aducă multă calitate individuală și, în același timp, să permită integrarea cu ușurință într-un joc colectiv ofensiv și spectaculos. În al doilea rând, o situație de menținere a succeselor, pentru ca toată lumea în Oltenia își dorește ca echipele clubului fanion să ocupe primele poziții, să participe la turnee finale și să le câștige. Rezultatele în competiție sunt importante pentru a crește nivelul încrederii în sine a jucătorilor și antrenorilor. Însă dacă vin în urma unui joc confuz, cu realizări din întâmplare, această încredere nu va dura mult. De aceea consider că în acest tur de campionat antrenorii și-au atins obiectivele: obținerea de rezultate prin intermediul concepției de joc specifice clubului.
– Ce vă mulțumește cel mai tare în acest timp?
– În primul rând faptul că am întâlnit oameni de mare calitate atât la nivel de club, cu care interacționez zi de zi, cât și la nivel de oraș. În al doilea rând, s-a reușit sudarea unei echipe tehnice de performanță în cadrul CCJ, pornind de la managerul acestuia, Silviu Bogdan, și până la antrenorii noștri: Mogoșanu, Gavrilă, Naicu, Gușatu, Calafeteanu, Petrișor, Vrăjitoarea, Barbu, Lung, Brândușoiu. Toți au fost optimiști și sârguincioși, realizând lucruri cu resurse limitate, nu a existat rigiditate în gândirea lor. O echipă de antrenori motivată să aibă succes – o fundație bună, dar asupra căreia trebuia pus accentul pe învățare, tocmai din acest motiv, succesul! Sigur, mai sunt lucruri de pus la punct, nu funcționăm perfect, dar în timpul scurt scurs de la lansarea noului proiect din temelii, rezultatele sunt încurajatoare. Doza mare de plus valoare a fost adusă proiectului nostru și de team-managerul echipei a doua, domnul Nicolae Ungureanu, care, în special datorită experienței și valorii sale, ne-a consiliat permanent, ajutându-ne să luăm cele mai bune soluții în contextul diferitelor situații cu care inevitabil ne-am confruntat. N-aș vrea să uit aportul organizatorului de competiții Firu Dumitru și a doctorului Ciurea. În esență, această unitate dintre toți factorii pe care i-am enumerat mai sus, mi-a adus cea mai mare satisfacție.
– Care sunt punctele slabe? Unde este loc de mai bine?
– „Călcâiul lui Ahile” nu se găsește în teoria și practica dezvoltată, ci în infrastructură. Cred că elementul care frânează activitatea noastră îl constituie terenurile de antrenament și de joc. Sau, mai corect zis, lipsa unora de calitate. Într-o filozofie de joc bazată pe pasă, control orientat, conducere, dribling, șut la poartă, posesie colectivă, circulație rapidă a mingii este nevoie de suprafețe bune, fie de iarbă, fie artificiale. Oricum, trebuie să le mulțumim oamenilor care ne-au facilitat antrenamentele pe „Electro”, „Depou” sau Ișalnița, fără ei toată activitatea era blocată.
– Cum ați caracteriza parcursul echipei a doua a clubului?
– Participarea în Liga a-III a a fotbaliștilor născuți în 1997, apoi și de ’98 și ’99, poate fi considerat cel mai mare succes al CCJ. Deși am încheiat turul doar pe locul 11, având 14 puncte acumulate, impactul tinerilor jucători cu exigențele unui campionat de seniori a dus la acumularea evidentă a experienței și creșterea capacitatilor fizice, tehnice, tactice ale acestora. Cu fiecare oră de antrenament trecută, cu fiecare joc disputat, copiii au câștigat mai multă încredere, au avut mai multe reușite, au obținut puncte în fața unor adversari mai bine cotați. Încă se fac multe greșeli individuale, se judecă greșit unele situații și momente ale jocului, se pierd dueluri, dar sunt convins că în retur, după o pregătire făcută pe terenuri bune, potențialul jucătorilor va crește semnificativ. De altfel echipa a lăsat o impresie foarte bună tuturor adversarilor. Estimez că la sfârșitul campionatului vom fi între primele opt echipe!
– La început de sezon a dat impresia că este dependentă de Măzărache, apoi puștii Craiovei au reușit să obțină rezultate favorabile și fără atacantul adus de la prima echipă.
– Nu este doar o impresie, este o certitudine. Cu Măzărache în teren această echipă alcătuită numai din copii nu a pierdut niciun joc! Ce înseamnă asta? Că există valoare, dar la acest nivel de competiție este nevoie și de experiență, de jucători care să-și asume rolul antrenorului în teren. Astfel, cei tineri învață mult mai repede jocul, reușitele sunt mai numeroase, diferitele situații care apar în meci sunt soluționate corect. E adevărat că pe măsură ce trecea timpul echipa juca mult mai curajos încercând să controleze permanent jocul. Însă opinia mea este că dacă Măză ne era împrumutat în toate jocurile, echipa se afla acum pe podium, nu știu dacă pierdeam vreun joc, ținând cont de nivelul competitoarelor.
– Grupa de 99, condusă de Mugur Gușatu, are un parcurs de excepție. Există și obiective sportive în Liga Elitelor U17?
– E adevărat dacă privim prin prisma rezultatelor, însă pentru mine nu reprezintă cel mai important criteriu de evaluare a activității antrenorilor și a grupelor lor. Mugur este un antrenor foarte ambițios, ca de altfel toți colegii lui, mi se pare normal să-și propună obiective personale cât mai înalte, la final important rămâne numărul jucătorilor care vor fi promovați la prima echipă. Așa cum spuneam, locul 1 într-o competiție motivează pe toată lumea care a participat la atingerea lui.
– De la grupele mici avem speranțe?
– Dacă privim rezultatele, așa cum vă place tuturor, zic că da. Să vedem: juniorii B2, ai lui Calafeteanu, au terminat turul pe locul 2; juniorii C ai lui Petrișor, locul 1; juniorii D și E ai lui Vrăjitoarea, locul 1. Este un motiv de mândrie și satisfacție. Însă pentru mine ar fi mult mai important la sfârșitul anului competițional să promovăm 80% din componenții unei grupe, la o grupă superioară de vârstă sau, un procent apropiat din juniorii născuți în 97-98, la echipa mare sau la alte echipe de Liga 1 și 2.
– Din primăvară, juniorii vor avea condiții optime de pregătire, la baza construită la Aeroport. Se va vedea asta și în rezultate?
– Cu siguranță un joc cursiv, coerent, spectaculos se va transpune și în rezultate. Estimez că valoarea fiecărui jucător din cadrul Centrului va crește cu cel puțin 40% dacă vom avea suprafețe de calitate pe care să ne antrenăm și să jucăm. Iar creșterea individului va atrage automat creșterea colectivului.
– Principalul obiectiv al Centrului rămâne acela de a furniza juniori pentru prima echipă. Până acum doar Hreniuc și Petre participă la antrenamente.
– Au participat mai mulți la antrenamentele echipei mari, toate solicitările se fac în funcție de necesitățile domnului Săndoi și ale staffului acestuia. Oricum, e prematur să vorbim acum de juniori la echipa mare, nu este de ajuns sa fii talentat, este necesară și o instruire de calitate care necesită mai mult de cinci luni câte s-au scurs pâna acum.
– Când preconizați și un debut al unui junior de la Centru în Liga I?
– În condițiile în care echipa mare avea probleme de efectiv am avut jucător pe banca de rezerve sau în lotul deplasat pentru joc oficial, la Botoșani. Vedeți, în condițiile în care Măzărache, pe care eu îl consider un jucător de mare viitor nu prinde să joace în echipa întâi, e greu pentru ceilalți mai mici ca el, cerințele sunt mari în Liga 1. Acum, poate doar într-o conjunctură favorabilă. În sezonul viitor veți regăsi cu siguranță jucători de la Centru în lotul echipei mari, acesta este de altfel obiectivul nostru.
– Ați avut sub observație toate grupele în această perioadă. Puteți nominaliza jucătorii care vor face pasul la echipa mare?
– Sunt foarte mulți jucători talentați în grupele CS Universitatea, în fiecare dintre ele sunt minimum 4-5 de perspectivă. Dacă sunt serioși, disciplinați și își doresc cu adevărat să ajungă fotbaliști se vor realiza. Trebuie să înțeleagă că nu antrenorii trebuie să tragă de ei să performeze, ei trebuie să-și dorească cu ardoare acest lucru. Nu vreau să dau nici un nume, nu doresc să demotivez pe cineva, vă asigur că avem baza de date completată cu toate plusurile și minusurile pe care le au jucătorii noștri și lucrăm astfel încât să ne depășim standardele.
– CS Universitatea s-a dovedit o forță a Ligii I când nucleul de jucători la prima echipă a fost format din juniori crescuți în spiritul alb-albastru. Când preconizați că se va întâmpla asta?
– Aceasta a fost una dintre cerințele exprese ale conducerii clubului către Centrul de Copii și Juniori: concentrarea atenției pe selecția valorilor din zona Olteniei, adică Craiova și județele limitrofe, astfel încât pe viitor echipa mare a CS Universitatea să fie alcătuită în cea mai mare parte din jucători crescuți și pregătiți în spiritul Craiovei Maxima. De altfel, stilul de joc implementat la Centru este unul care se potrivește perfect cu profilul tipic al jucătorului din această zonă, adică dispus la efort, determinat, agil, abilități tehnice deosebite, dorința permanentă de a învinge, creator de spectacol. Acest proces se va încheia peste câțiva ani, dar cu siguranță el va începe încă din sezonul viitor când cei mai valoroși și serioși jucători din echipa a doua se vor regăsi în lotul echipei mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS