16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportTricolorii își măsoară forțele cu Danemarca

Tricolorii își măsoară forțele cu Danemarca

Lucian Sânmărtean (la minge) îşi va îndruma coechipierii mai tineri în meciul cu Danemarca
Lucian Sânmărtean (la minge) îşi va îndruma coechipierii mai tineri în meciul cu Danemarca

Naționala României susține astăzi, de la ora 20.30 (Pro TV), pe Arena Națională, un joc amical în compania Danemarcei. Este un test în care ambii selecționeri intenționează să ruleze cât mai mulți jucători tineri, în lotul celor două combatante operându-se destule modificări față de jocurile oficiale susținute săptămâna trecută în preliminariile CE din 2016. În lotul României au apărut Adrian Popa (Steaua) și Mihai Roman (Pandurii), în timp ce Cristi Tănase, Bogdan Stancu și Gabriel Torje au părăsit cantonamentul accidentați. Sub comanda „generalului“ se mai regăsesc Tătărușanu, Pantilimon, Lung Jr. – Raț, Chiricheș, Gardoș, Papp, Luchin, Dragoș Grigore, Moți, Sepsi, Mitrea, Pintilii, Maxim, Chipciu, Hoban, Sânmărtean, Enache, Prepeliță, Bicfalvi, Keșeru și Pușcaș.
De partea cealaltă, selecționerul nordicilor, Morten Olsen, are la dispoziție 23 de jucători, mulți dintre ei evoluând în campionatele puternice ale Europei: portari: Jonas Lossl (Guingamp), Kasper Schmeichel (Leicester), Stephan Andersen (FC Copenhaga); fundași: Daniel Agger (Brondby), Andreas Bjelland (Twente), Kian Hansen (Nantes), Lars Jacobsen (Guingamp), Nicolai Boilesen (Ajax Amsterdam), Peter Ankersen (Red Bull Salzburg), Simon Kjaer (Lille), Simon Poulsen (Alkmaar), Jannik Vestergaard (Hoffenheim); mijlocași: Christian Eriksen (Tottenham), Lasse Schoene (Ajax), Lucas Andersen (Ajax), Nicolaj Thomsen (Aalborg), Rasmus Wurtz (Aalborg), William Kvist (Wigan), Anders Christiansen (Nordsjaelland); atacanți: Lasse Vibe (Goteborg), Nicklas Bendtner (Wolfsburg), Uffe Bech (Nordsjaelland), Yussuf Poulsen (Leipzig).
Atât România, cât și Danemarca sunt lidere în grupele F și I din preliminariile CE din Franța. Tricolorii au strâns 10 puncte în patru etape și sunt urmați în clasament de Irlanda de Nord (9 puncte), Ungaria (7), Finlanda (4), Insulele Feroe (3) și Grecia (1). Oaspeții au contabilizat 7 puncte, iar în urma lor se regăsesc selecționatele Portugaliei (6), Albaniei (4), Serbiei (1) și Armeniei (1).

Egalitate între naționalele României și Danemarcei

România și Danemarca se întâlnesc pentru a noua oară în istorie, bilanțul disputelor de până acum fiind de trei victorii de fiecare parte și două egaluri. Tricolorii conduc cu 15-14 la golaveraj. De menționat că doar două dintre cele opt partide au avut caracter amical, restul fiind oficiale, informează Agerpres. Prima confruntare directă a avut loc în octombrie 1974, la Copenhaga, și s-a încheiat nedecis, 0-0, în preliminariile EURO 1976. A urmat prima victorie a României și cea mai categorică, în 1975, 6-1 la București. Cele două echipe s-au întâlnit și în preliminariile CM 1990, când danezii au învins cu 3-0 la Copenhaga, dar tricolorii s-au impus cu 3-1 în Capitală și au parafat astfel calificarea la „Coppa del Mondo“. Altă „dublă“ oficială a avut loc în preliminariile Euro 2004, când România a pierdut cu 2-5 pe „Lia Manoliu“, iar apoi a remizat la Copenhaga, 2-2, după un gol primit în al cincilea minut al prelungirilor, și a ratat astfel calificarea la turneul final din Portugalia.
Anghel Iordănescu, actualul selecționer al României, a fost adversar de patru ori cu Morten Olsen, antrenorul Danemarcei, la meciurile din 1974 (0-0) și 1981 (1-2), ca jucător, iar în 2003 (2-5, 2-2) ca antrenor. De asemenea, în 1975 (6-1), Iordănescu a fost rezervă, iar Olsen a jucat tot meciul.
Pentru naționala României, duelul cu Danemarca este meciul cu numărul 656 din palmaresul său general. Tricolorii au până acum un bilanț de 292 de victorii, 164 de egaluri, 199 de înfrângeri, cu un golaveraj de 1089-847. În partidele de pe teren propriu, 270 la număr, s-au înregistrat 167 de victorii, 55 de egaluri, 48 de eșecuri, cu un golaveraj de 585-273. În deplasare, din 315 partide, 99 au fost victorii, 90 egaluri, iar 126 eșecuri, restul întâlnirilor având loc pe teren neutru.

Iordănescu: Aş vrea să-l bat pe Olsen pentru că suntem prieteni

Selecționerul României, Anghel Iordănescu, a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că își dorește foarte mult victoria cu Danemarca și astfel să-l învingă pe prietenul său, Morten Olsen. „Dorim să câştigăm pentru că întâlnim o echipă bună, care conduce în grupa de calificare pentru Euro. Aş vrea să-l bat pe Olsen pentru că suntem prieteni, dar mă gândesc în mod special la această echipă care trebuie să se obişnuiască astfel cu victoria. Cred că o victorie cu Danemarca ne-ar ajuta să urcăm în clasamentul FIFA. Cred că dacă echipa naţională va reuşi să se califice la Euro, lumea se va întoarce alături de noi. Putem construi o echipă de valoare. Cu Danemarca mă interesează și rezultatul, dar vă anunț că vor fi și schimbări în echipă. Vreau să dau șansa și altor jucători. Să-i văd pe toți cei cu care plec la drum. Consider că trebuie să continuăm procesul de selecție, acesta fiind un obiectiv pe termen scurt. Avem jucători noi în lot. Mihai Roman debutează și îi urez o carieră deosebită, sper ca și el să își dorească acest lucru și să impună selecția la națională. Mă mai gândesc la Pușcaș, Bicfalvi și Mitrea, că nu au debutat încă. Petre Grigoraș nu credea nici el că-l sun pentru a-l chema pe Mihai Roman, vă imaginați cum s-a simțit băiatul“, a declarat Anghel Iordănescu. Optimismul se regăsește și în rândul jucătorilor.
„Ne așteaptă un meci greu, Danemarca are echipă bună. I-am văzut și îi știm pe jucătorii lor. Sunt legitimați la echipe din campionate puternice ale lumii. Sperăm totuși să câștigăm pentru că victoriile aduc victorii“, a spus Andrei Prepeliță.
„Pentru mine contează enorm această convocare. Sper ca prin evoluțiile de la club să mai fiu selecționat. Tratez acest meci, chiar dacă este amical, cu maximă seriozitate. Aș vrea să debutez la națională într-o partidă pe care să o câștigăm“, a afirmat Mihai Roman.
„Avem mare încredere în noi. Vreau să facem din nou un meci bun. Și mâine (astăzi – n.r.), și la următoarele acțiuni să fim la fel de buni“, a punctat Paul Papp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS