20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLuptați să fiți lideri!

Luptați să fiți lideri!

Răzvan Raţ a fost recuperat la timp pentru meciul cu Irlanda de Nord, cel mai important al grupei F (Foto: gsp.ro)
Răzvan Raţ a fost recuperat la timp pentru meciul cu Irlanda de Nord, cel mai important al grupei F (Foto: gsp.ro)

Naționala României întâlnește astăzi, de la ora 21.45 (TVR), pe Arena Națională, reprezentativa similară a Irlandei de Nord, într-o partidă contând pentru etapa a 4-a din grupa F a preliminariilor Campionatului European din 2016. Pentru echipa noastră este un test psihologic. În primul rând, este primul joc sub comanda lui Anghel Iordănescu, numit selecționer după plecarea lui Victor Pițurcă la Al-Ittihad, și trebuie să pornească bine în noua formulă. Apoi pentru că o victorie ar apropia-o foarte mult de participarea la turneul final din Franța, întrucât ar prelua șefia grupei și programul meciurilor următoare ar avantaja-o.
Casele de pariuri o dau pe România drept favorită și asta pentru că are avantajul propriilor spectatori, oferindu-i o cotă de 1.60 la victorie, în ciuda faptului că nu s-au mai întâlnit de foarte mulți ani. Și pentru că tot vorbim de cifre, duelul cu Irlanda de Nord este meciul cu numărul 655 din palmaresul general al României. Tricolorii au până acum un bilanț de 291 de victorii, 164 de egaluri, 199 de înfrângeri, cu un golaveraj de 1087-847. În partidele de pe teren propriu, 269 la număr, s-au înregistrat 166 de victorii, 55 de egaluri, 48 de eșecuri, cu un golaveraj de 583-273. În deplasare, din 315 partide, 99 au fost victorii, 90 egaluri, iar 126 eșecuri, restul întâlnirilor având loc pe teren neutru.
În celelalte două meciuri ale grupei F, Grecia va întâlni Insulele Feroe pe teren propriu, iar Ungaria va primi vizita Finlandei, ambele confruntări urmând să aibă loc de la ora 21.45. După trei etape, clasamentul arată astfel: 1. Irlanda de Nord 9 puncte (golaveraj 6-1), 2. România 7 (4-1), 3. Finlanda 4 (4-4), 4. Ungaria 4 (3-3), 5. Grecia 1 (1-4), 6. Feroe 0 (1-6).

Iordănescu: Este într-adevăr un derbi

Noul selecționer al României, Anghel Iordănescu, este de părere că duelul cu Irlanda de Nord este „cel mai important meci al anului“ pentru tricolori și un adevărat derbi al grupei F de calificare. „Pentru întreaga noastră echipă națională, jucători, conducători și antrenori, este cel mai important meci al anului. Consider că victoria echipei naționale în jocul de mâine (astăzi – n.r.) ne-ar ajuta să facem un pas uriaș în a rezolva ecuația calificării și a avea garanția că suntem între primele două echipe calificate. Este într-adevăr un derbi. Nimeni nu-și imagina că Irlanda de Nord va fi echipa care domină până în acest moment grupa, prin numărul de puncte contabilizate. Este echipa surpriză a acestei competiții“, a spus „Generalul“. „Le-am cerut băieților în mod special să se concentreze, să se pregătească mental și am observat că sunt preocupați de acest lucru. Îmi doresc și sper să reușesc să-i fac să înțeleagă că acest meci nu este dinainte câștigat. Suntem extrem de lucizi, nu va fi deloc ușor. Trebuie să înțeleagă că un meci durează 90 de minute, iar noi trebuie să ne jucăm șansa până la capăt. Un meci se câștigă dacă ești inteligent în joc, dacă știi să-ți valorifici calitățile, dacă ești generos în efort. Trebuie să avem siguranță maximă în apărare. La nivelul ăsta este foarte important să nu primești gol“, a mai spus selecționerul României.
Anghel Iordănescu a făcut cu această ocazie un apel către suporteri să vină în număr cât mai mare pentru a-i susține pe tricolori: „Cred că este foarte importantă pentru jucătorii echipei naționale, pentru mine, personal, prezența în număr mare a suporterilor echipei naționale.  Nu țin minte ca la ultimele meciuri, selecționata țării noastre să fi pierdut atunci când stadionul a fost plin și când suporterii au fost alături de noi și ne-au susținut așa cum numai ei știu să o facă“.

Raț este apt

Anghel Iordănescu a primit o veste bună ieri-dimineață din partea staff-ului medical, căpitanul Răzvan Raț a fost „declarat“ apt de joc, după ce în urmă cu aproximativ două săptămâni a suferit o ruptură musculară într-unul din jocurile susținute în tricoul lui PAOK Salonic. „În acest moment mă simt bine, nu resimt nici o durere. Totul merge conform planului și sunt pe drumul cel bun“, a spus Răzvan Raț, care va bifa astfel selecţia cu numărul 101.
Lotul României îi cuprinde pe următorii: portari: Ciprian Tătărușanu, Costel Pantilimon, Silviu Lung Jr.; fundași: Răzvan Raț, Vlad Chiricheș, Florin Gardoș, Paul Papp, Srgian Luchin, Dragoș Grigore, Cosmin Moți, Laszlo Sepsi, Bogdan Mitrea; mijlocași: Cristian Tănase, Gabriel Torje, Mihai Pintilii, Alexandru Maxim, Alexandru Chipciu, Ovidiu Hoban, Lucian Sânmărtean, Gabriel Enache, Andrei Prepeliță, Eric Bicfalvi; atacanți: Bogdan Stancu, Claudiu Keșeru, George Pușcaș.

Oaspeții vin fără căpitanul Steven Davis

România va beneficia de serviciile căpitanului Răzvan Raț. Steven Davis, colegul lui Florin Gardoş de la Southampton, nu a făcut însă deplasarea la București din cauza accidentării suferite în ultimul meci de campionat, împotriva lui Leicester. Selecționerul oaspeților, Michael O’Neill, se va baza în confruntarea de pe Arena Națională pe următorii jucători: portari: Roy Carroll, Alan Mannus, Michael McGovern; fundași: Aaron Hughes, Chris Baird, Gareth McAuley, Ryan McGivern, Craig Cathcart, Conor McLaughlin, Luke McCullough, Paddy McNair; mijlocași: Chris Brunt, Sammy Clingan, Niall McGinn, Oliver Norwood, Paddy McCourt, Ben Reeves, Matthew Lund, Carl Winchester; atacanți: Kyle Lafferty, Josh Magennis, Billy McKay, Will Grigg.

Ne arbitrează un milionar

Partida România – Irlanda de Nord va fi arbitrată de Jonas Erikssen, un „central“ de 40 de ani foarte bogat. Suedezul a fost jurnalist și a creat, împreună cu doi prieteni, un trust de presă, pe care l-a vândut după câțiva ani cu opt milioane de euro. Jonas Eriksson va fi ajutat de asistenții Mathias Klasenius și Daniel Warnmark, de adiționalii Stefan Johannesson și Markus Strombergsson și rezerva Mehmet Culum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS