22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAna Brânză şi-a adjudecat trofeul „Alfredo Bachelli“

Ana Brânză şi-a adjudecat trofeul „Alfredo Bachelli“

Cea mai bună spadasină din lume în 2013, Ana Maria Brânză, a venit la Craiova să cucerească un trofeu care-i lipsea, „Alfredo Bachelli“. Vicecampioana olimpică a învins, fără emoţii, toate adversarele şi a plecat acasă cu trofeul care măsura un metru.

Ediţia a treia a turneului internaţional de scrimă „Alfredo Bachelli“, organizat de CS Universitatea Craiova în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, s-a desfăşurat sâmbătă în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“, reunind 115 spadasini, din şase ţări: Macedonia, Serbia, Grecia, Bulgaria, Italia şi România. Timp de 12 ore au avut loc asalturi, iar câştigătorii au fost Ana Maria Brânză (Steaua Bucureşti), respectiv Cosmin Kortyan (Farul Constanţa).
„Am venit cu gânduri paşnice la Craiova, să bat pe toată lumea şi să iau trofeul, pentru că îmi lipseşte din vitrină“, spunea Ana Maria Brânză înainte de debutul concursului. Vicecampioana olimpică şi totodată cea mai bună spadasină din lume în 2013, nu a avut probleme în a-şi adjudeca trofeul. În finală a învins-o pe colega sa de club, Maria Udrea, cu 15-9, după ce în semifinale o eliminase pe Ana Constantin Zdanovschi (CSM Oradea), scor 15-8. Tot pe locul trei s-a clasat Simona Pop (Steaua Bucureşti), iar în primele opt s-au regăsit şi trei craiovence: Claudia Năboiu (LPS Craiova) – locul cinci, Diana Donoiu (CS Universitatea Craiova) – locul şase şi Andreea Cătălina (CSM Craiova) – locul şapte.
Volubilă, Ana Maria Brânză a oferit celor mici autografe, s-a fotografiat cu ei şi a declarat, încă o dată, că la Craiova se simte ca acasă. „Am avut un maraton de scrimă. Deşi am stat o zi întreagă în sală, am revăzut oameni dragi, am povestit şi ne-am amintit de vremurile frumoase trăite în acest oraş, locul în care s-a «născut» sportiva Ana Maria Brânză. Mereu mă voi întoarce cu drag“, a spus sportiva. După un 2013 aproape perfect, Ana Maria a vorbit despre planurile de viitor: „Atâta timp cât voi face scrimă la cel mai înalt nivel nu pot să nu mă gândesc la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 şi Tokio, în 2020. La Rio mă gândesc încă de când s-a stins lumina în sală la Londra, în 2012“.
În concursul masculin individual, pe podium au urcat trei craioveni. Kortyan, câştigătorul trofeului, l-a învins în finală pe craioveanul Lucian Ciovică, legitimat la CSM Oradea, cu 15-12. Locul trei l-au împărţit doi spadasini de la CS Universitatea Craiova, Dorian Pârvan şi Alin Sbîrcea. Tot de la CSU Craiova, Alin Mitrică a obţinut locul opt.
Dacă la individual craiovenii nu au cucerit trofeul, au făcut-o la echipe masculin, sportivii de la CS Universitatea depăşind în clasament CSM Oradea şi reprezentanţii Bulgariei. La feminin, Steaua Bucureşti s-a impus clar, fiind urmată de două echipe din Bănie, LPS „Petrache Trişcu“ şi CSU.

Un spadasin şi-a cerut prietena în căsătorie

La eveniment au fost prezenţi şi doi oaspeţi de onoare, Mihai Covaliu, campion olimpic la sabie şi multiplu campion mondial şi european, în prezent preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, şi Alexandru Mironov, fost ministru al tineretului şi sportului.
Înainte de sferturile de finală, organizatorii au oferit oaspeţilor un moment artistic. Micuţii dansatori şi-au arătat talentul, fie că a fost vorba de dans popular, de societate sau sportiv, primind aplauze la scenă deschisă.
Competiţia a mai avut parte de un moment emoţionat. Unul dintre participanţi, Valentin Popa, de la Oradea, şi-a cerut iubita în căsătorie, iar aceasta a acceptat. Festivitatea de premiere s-a făcut în jurul orei 21.00, sportivii primind diplome, tricouri, trofee. Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova a oferit premii de excelenţă mai multor oameni care au contribuit la buna desfăşurare a acestui concurs şi au sprijinit scrima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS