12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFac sporturi de bărbaţi

Fac sporturi de bărbaţi

În secolul 21, reprezentantele sexului frumos nu au nici un impediment să practice orice meserie sau sport vor. Astăzi, de Ziua Femeii, vă prezentăm câteva sportive craiovene care au ales sporturi dure sau extreme, care altădată erau exclusiv apanajul bărbaţilor.

La începutul secolului trecut, se considera că femeile nu puteau profesa în anumite domenii. Cu timpul însă, meserii care erau necaracteristice pentru femei (avocat, pilot, mecanic, poliţist, taximetrist etc.) au început să fie practicate de reprezentatele sexului frumos. Aceeaşi situaţie este şi în sport, unde unele fete aleg să practice sporturi dure sau extreme, altădată exclusiv apanajul bărbaţilor.
Vă prezentăm câteva sportive din Craiova, care realizează performanţe deosebite în sporturi considerate ca fiind de bărbaţi: fotbal, box, lupte de contact, paraşutism, karting.

Şi fotbaliste, şi arbitre

Pentru mulţi, este greu să-şi imagineze o fată în costumul atât de bărbătesc de arbitru de fotbal, controlând 22 de fotbalişti cu un fluier şi câteva cartonaşe într-un sport care se consideră „de bărbaţi“. Surorile Alina şi Simona Peşu au dublu rol în sportul rege. Spectatorii le pot vedea în postura de arbitre de fotbal, la meciurile băieţilor, dar şi ca fotbaliste, fiind componente ale prim-divizionarei Real Craiova, care se luptă pentru titlul naţional. Alina, studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bănie, nu-şi imaginează viaţa fără fotbal. „Deoarece nu am avut echipă de fotbal feminin în oraş, m-am hotărât să încep să arbitrez la fotbal masculin, doar pentru a fi pe terenul de fotbal. Acum, arbitrajul a devenit parte integrantă a vieţii mele şi aproape tot ce fac are legătură cu această activitate. Arbitrajul e ceea ce mă defineşte“, spune blondina de 22 de ani. Dacă atunci când joacă fotbal are ca adversare tot fete, când arbitrează băieţii, Alina nu are probleme mari. „În general, fetele din arbitraj sunt respectate de băieţii care joacă, dar nu întotdeauna totul e roz, mai ales când le dai cartonaş roşu“, completează sexy-arbitra, care oficiază în Liga a III-a şi în judeţ. Craiova are o reprezentantă şi în prima ligă de fotbal din România, Gabriela Dănănae, verişoara fostului fotbalist al Universităţii Craiova, Ovidiu Dănănae. Gabriela, care a debutat în Liga I la sfârşitul anului trecut, este arbitru asistent şi ar fi putut câştiga mult mai mult din modelling, dar a ales adrenalina.

Ana Maria Petrovie, fără rău de înălţime

Ana Maria Petrovie practică paraşutismul de peste un deceniu la Aeroclubul Oltenia din Craiova şi are la activ sute de sărituri. „După zece salturi, am sărit la liber, adică mi-am deschis singură paraşuta. Frică mi-a fost la cel de-al doilea salt, pentru că la primul te arunci fără să conștientizezi ceea ce faci. La al doilea salt am stat în uşa avionului, m-am uitat la pământ şi-mi ziceam: «Ce caut eu aici?». De la al treilea te mobilizezi și totul este bine“, îşi aminteşte Ana Maria. Ţinând cont de faptul că toată lumea spune despre acest sport că nu este pentru fete, Ana Maria Petrovie a reuşit să se menţină foarte mult timp în echipă. „Sunt puţin mai băieţoasă şi îmi place adrenalina, cu toate că la început antrenamentele sunt mai grele pentru o fată“, a completat Ana Maria. În perioada următoare, ea va lua o pauză de la zbor dintr-un motiv bine întemeiat, este însărcinată, dar nu ştie dacă se va putea abţine.

Pugiliste dependente de adrenalină

Pentru prima dată în istorie, boxul feminin va fi inclus la Jocurile Olimpice în vara acestui an, la Londra. Pentru spectaculozitate, oficialii au hotărât că fetele pot să poarte fuste în loc de şortul care nu este deloc sexy. Două craiovence, Anca Vlad (CSM Craiova) şi Dora Mustăţea (CFR Marfă IRLU Craiova) au cochetat cu lotul naţional al României, dar acum nu mai sunt în cărţi pentru calificarea la Jocurile Olimpice din vară.
Cele două fac box de performanţă, au multiple medalii la competiţiile naţionale și au urcat pe podium şi la Europene. „De mică am fost băieţoasă şi mi-a plăcut să fac sport. Jucam în fiecare zi fotbal cu băieţii. O colegă m-a întrebat dacă nu vreau să merg să fac box. M-am dus din curiozitate, mai mult pentru a face mişcare, nu pentru autoapărare, cum am tot auzit alte fete. Mi-a plăcut şi am rămas“, povesteşte Dora. Ea spune că boxul a liniştit-o, „pentru că prea mă băteam cu toţi prin şcoală când eram mai mică“.
Şi Anca Vlad tot din curiozitate s-a apucat de sportul considerat „nobila artă“. „La început îmi plăcea doar să privesc cum se antrenează boxerii, apoi am încercat şi eu şi am văzut că nu e mare lucru. A început să-mi placă şi nu m-am mai lăsat“, explică pugilista. Antrenorul emerit Vasile Fântână, cel care o pregăteşte pe Anca Vlad, este de părere că boxul feminin este mai frumos decât cel din alte țări: „Nu există atâta duritate şi este chiar de foarte bună calitate“.

Alexandra Marinescu, în competiţie cu băieţii

Alexandra Marinescu, de 11 ani, concurează în competiţii naţionale şi internaţionale de karting, adversarii săi fiind în mare parte băieţi. Anul trecut, Alexandra a ieşit vicecampioană naţională la categoria Mini.
Adriana Ştefan şi Georgiana Pican practică sporturi de contact. Adriana, care va deveni poliţistă, practică wushu la clubul Wu Quan-Li şi este multiplă campioană naţională şi vicecampioană europeană. Georgiana a lăsat atletismul pentru kick-boxing, fiind legitimată la clubul Power Gym.

Femeile musulmane, pasiune interzisă pentru sport

Foarte puține fete și femei musulmane practică un sport. Părinții lor percep cultura occidentală ca pe o amenințare şi le învaţă că sportul nu este pentru femei şi reprezintă o pierdere de vreme. Săptămânalul german Der Spiegel a relatat povestea unor fete musulmane care trăiesc în Germania şi care au avut curajul să se înscrie în cluburi sportive, să pozeze cu o minge de baschet sub braț, cu eșarfă pe cap, într-un loc unde părinţii le-au interzis să intre: sala de sport. În Islam nu există cultura sportului de masă. În Turcia, țara musulmană cu cel mai mare succes la Olimpiadă, doar 2 la sută din populație face parte dintr-un club sportiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS