22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFetele „Power Praf“ de aur

Fetele „Power Praf“ de aur

Spadasinele Ana Brânză, Loredana Dinu Iordăchioiu, Anca Măroiu şi Simona Alexandru le-au dat emoţii românilor care le-au ţinut pumnii în finala cu China, dar le-au umplut sufletul de bucurie, câştigând pentru al doilea an consecutiv aurul mondial

Înainte de începerea Campionatului Mondial de scrimă de la Catania, toată lumea spera că echipa feminină de spadă a României va reuşi să îşi păstreze titlul mondial cucerit acum un an la Paris. Cu această presiune asupra lor, cele patru fete de aur, Loredana Dinu Iordăchioiu, Anca Măroiu (ambele din Craiova), Ana Brânză şi Simona Alexandru, conduse de pe margine de un mare antrenor, craioveanul Dan Podeanu, nu au înşelat aşteptările, deşi medalia de aur cucerită duminică seară în Italia nu a fost fără emoţii.
Fetele „Power Praf“, aşa cum s-au autointitulat cele patru campioane (după desenele animate „Fetiţele Power Puff), au învins China la tuşa de aur, reuşită de Simona Alexandru (scor 27-26). Româncele şi-au luat revanşa după ce la individual Brânză şi Băcioiu fuseseră învinse dramatic, de chinezoaice, în semifinale, fiind nevoite să se mulţumească cu bronzul.
Ana Pascu, preşedinta Federaţiei Române de Scrimă, a precizat că victoria este cu atât mai importantă cu cât Brânză şi Alexandru au evoluat având accidentări destul de serioase. „A fost o finală extraordinar de grea pentru că adversarele ne-au studiat foarte mult. E un rezultat meritoriu pentru că am reeditat succesul de anul trecut şi
ne-am calificat la Olimpiada de la Londra. Simona a tras accidentată la genunchi, iar Ana a fost lovită exact la mâna la care a fost operată“.

Laura Badea: Sunt Barcelona a scrimei

Floretista Laura Badea, campioană olimpică la Atlanta (1996) şi campioană mondială la Haga (1995), a comparat echipa feminină de spadă a României cu FC Barcelona din fotbal: „Fetele acestea au şanse mari să triumfe şi la Jocurile Olimpice de la Londra pentru că sunt o forţă. Sunt un fel de Barcelona a scrimei. Am trăit emoţii mari, pentru că am fost alături de ele mereu. Le-am transmis şi o energie pozitivă“, a spus Badea la radiogsp.ro Şi alţi românii, fie că au fost prieteni, rude ai fetelor şi antrenorilor sau iubitori de sport, au trăit cu emoţie finala cu China, iar la final le-au felicitat pe spadasinele de aur. „Ne faceţi mândri că suntem români“, „se pare că deja a devenit un obicei să luaţi aurul“, „Aţi demonstrat tuturor că sunteţi cele mai bune“, „Fetiţele Power Praf le-au făcut pilaf… de orez pe chinezoaice“, „Aţi fost tari, ne-aţi ţinut cu sufletul la gură“, sunt doar câteva dintre urări postate pe pagina de Facebook a Anei Brânză, după ce, tot acolo, aceasta anunţase că au câştigat, într-un mod original: „Dragilor, se pare că am comis-o din nou! Şi asta nu se putea întâmpla fără ajutorul şi încurajările voastre! Vă mulţumim!“.

Vor primi titlul de „cetăţean de onoare“ al Craiovei

Echipa feminină de spadă a „înţepat“ pe lângă cele două titluri mondiale alte patru medalii la Campionatul European (Izmir – 2006, Kiev – 2008, Plovdiv – 2009, Sheffield -2011) şi visează la aurul olimpic.
Campioanele, antrenorii şi restul delegaţiei au ajuns azi-noapte în ţară, iar sâmbătă sunt aşteptate la Craiova, cu prilejul unui eveniment special „Centenarul scrimei craiovene“. Şi săptămâna viitoare, mai precis miercuri, cele patru medaliate cu aur vor fi în Bănie, unde primarul Antonie Solomon le va înmâna distincţiile de „cetăţean de onoare“, oferite de anul trecut, antrenorul Dan Podeanu deţinând deja acest titlu.

Anghel: „Trişcu“ – campion mondial

Dănuţ Anghel, managerul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova, acolo unde au învăţat trei dintre campioane, Loredana, Ana şi Anca şi unde este profesor Dan Podeanu, radia ieri de fericire. „După finală chiar îmi venea în minte: Liceul «Petrache Trişcu» este campion mondial, deoarece trei fete şi antrenorul principal al lotului îşi leagă numele de această instituţie de învăţământ. Se vede că încă de când fetele erau în clasa a opta aici s-a făcut treabă serioasă, iar Dan Podeanu este un antrenor fabulos. După ce în 2008, când Ana Brânză a luat argintul olimpic am denumit o alee din curtea şcolii după numele ei, am promis că dacă fata va lua aurul olimpic în 2012 va da numele sălii de scrimă, iar dacă va lua echipa nu ştiu încă ce nume va primi sala“, a spus Anghel.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII