15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMaria Delicoiu: Fetele nu mai sunt preocupate de sport

Maria Delicoiu: Fetele nu mai sunt preocupate de sport

Antrenoarea echipei naţionale de fotbal feminin a României a explicat de ce nivelul campionatului intern este slab şi de ce „tricolorele“ nu fac performanţă

Fotbalul feminin din România îşi desfăşoară activitatea într-un oarecare anonimat. Fetele din Liga I, care are 12 echipe, joacă de plăcere, nu pozează în ipostaze sexy în reviste, iar campioana nu primeşte decât medalii. În plus, la meciuri asistă puţini spectatori.
Prezentă la Craiova, cu prilejul unui meci din Liga I de fotbal feminin, Maria Delicoiu, antrenoarea naţionalei feminine de fotbal feminin a României, senioare, a vorbit despre situaţia sportului-rege practicat de femei.
Din cele 4 milioane de femei care, conform statisticilor, joacă fotbal în mod organizat, în cluburi, în România există aproape 400 de jucătoare legitimate. „Suntem pe locurile codaşe la număr de jucătoare legitimate şi nici nu ştim dacă toate acestea joacă. În străinătate sunt vreo 6.000 – 7.000 de fete care practică fotbalul“, a spus „doamna Mica“, aşa cum îi spun fetele antrenoarei de la lot. Principalele probleme ale fotbalului feminin românesc sunt aria restrânsă de selecţie şi lipsa banilor. Maria Delicoiu a vorbit despre ele, făcând paralelă cu perioada în care era jucătoare: „După ‘90 a fost bine. Erau multe echipe de fotbal feminin. Existau multe întreprinderi pentru femei şi directori cărora le plăcea foarte mult fotbalul feminin. Pentru noi, fotbalul era şi o modalitate de a scăpa de serviciu. Ne duceam mai puţin la muncă, apoi plecam la antrenament. La meciuri venea lume multă“.

„Vorbesc încontinuu
la telefon“

Antrenoarea spune că tinerele nu mai fac sport: „Acum, fetele au alte preocupări, calculatoare, telefoane, cluburi. Se distrează mai mult decât ne distram noi şi nu mai sunt preocupate de sport. Au sute de minute gratuite şi vorbesc la telefon aproape încontinuu. Mă întreb oare ce or discuta, că nu sunt oameni de afaceri! Şi cum din fotbal nu câştigă bani trebuie să muncească. Patronii nu te lasă să pleci de la serviciu că ai antrenament la fotbal. Trebuie să alegi“.
FIFA şi UEFA susţin financiar fotbalul feminin şi dau bani federaţiilor naţionale. România primeşte bani, dar aria restrânsă de selecţie, numărul mic de echipe şi valoarea scăzută a campionatului intern fac ca ţara noastră să fie printre codaşe la nivel internaţional. Formaţiile din Liga I feminin primesc o sumă de bani pentru cazare, masă şi drum la meciurile din deplasare. Fetele joacă fotbal de plăcere, excepţie făcând jucătoarele de la campioana FCM Târgu Mureş, cele de la liderul Olimpia Cluj, care primesc sume mici şi câteva de la Sporting Craiova. Cel mai mare salariu din Liga I era al unei jucătoare de la Târgu Mureş, de 1.600 de lei. Zece fete, care sunt jucătoare de bază la naţionala de senioare a României, evoluează în străinătate, în campionatele din Cipru, Grecia, Spania şi Germania.

Naţionala, fără şanse de calificare la CE

 „Naţionala este alcătuită, în mare, din sportive de la Olimpia Cluj, Târgu Mureş. În ţară, nivelul de pregătire e scăzut. Unele echipe fac unu sau două antrenamente pe săptămână sau sunt fete care vin direct la meci. Nu ai cum să ajungi la naţională doar dacă te prezinţi la meciul echipei de club. Pentru echipa ta de club eşti bună, dar la naţională nu“ a adăugat Delicoiu. „Tricolorele“ mari, aflate pe locul 37 în clasamentul mondial (FIFA World Ranking), vor juca anul acesta în preliminariile Campionatului European din Suedia şi fac parte din grupa a doua, alături de Germania (septuplă campioană continentală, câştigătoare a ultimelor cinci ediţii, dar şi dublă campioană mondială în ultimele două ediţii ale Cupei Mondiale FIFA), Spania, Elveţia, Turcia şi Kazahstan. Pentru preliminarii, România are ca obiectiv să facă o figură cât mai frumoasă, şansele să se califice mai departe fiind aproape de zero. Pe 19 mai, naţionala va avea un amical cu Serbia, iar antrenoarea Maria Delicoiu a convocat pentru această partidă şi o jucătoare de la CS Real Craiova, Ana Maria Stanciu.

Antrenoare cu licenţa „A“ UEFA

Maria Delicoiu are 56 de ani şi a jucat fotbal până la 38 de ani. A evoluat în echipa naţională, unde a fost şi căpitan, şi a adunat 67 de selecţii, iar după ce a pus ghetele în cui a făcut cursurile Şcolii Federale de Antrenori, fiind singura femeie cu Licenţa „A“ UEFA din România. La lotul naţional de senioare al României este ajutată de antrenorul Mirel Albon, cei doi având o colaborare foarte bună şi la reprezentativele de junioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS