14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Socios“ şi la Craiova

„Socios“ şi la Craiova

Victor Piţurcă, manager general-antrenor al Universităţii, a sugerat ca, în acest moment de criză financiară, suporterii grupării alb-albastre să devină acţionari, după modelul din alte campionate unde fanii sunt membri asociaţi (socios). Universitatea a intrat de vineri în vacanţă.

Confruntată cu mari probleme financiare, Universitatea Craiova ar putea fi salvată şi de suporteri, care să cumpere acţiuni, a sugerat managerul-antrenor Victor Piţurcă în ultima conferinţă de presă, susţinută marţi. „Cea mai bună iniţiativă ar fi ca suporterii Craiovei să devină acţionari. Ei sunt pe locul doi la număr, după Steaua, dar sunt cei mai fanatici din România. Şi în momentele grele, când am retrogradat, au fost lângă echipă. Asta înseamnă suporter adevărat“, a afirmat Piţi.
Ideea de socios este foarte cunoscută şi răspândită în fotbal, dar şi în alte sporturi. Situaţia financiară s-ar putea redresa semnificativ dacă membrii asociaţi (socios) ar contribui cu o sumă fixă pe an pentru susţinerea activităţii sportive, dar aceştia ar trebui să beneficieze de dreptul de a candida şi de a vota pentru funcţiile de conducere ale clubului etc.
Sugestia lui Piţi n-ar fi o premieră pentru Universitatea, o idee asemănătoare având-o, cu mulţi ani în urmă, Dinel Staicu şi Costel Mitriţă.
În alte campionate, cum ar fi cele din Spania şi Portugalia, numărul suporterilor socios este foarte mare. Într-o statistică, clubul de fotbal Benfica Lisabona a avut în 2009 cel mai mare număr de socios – 171.000, iar pe locul doi s-a clasat FC Barcelona – cu 163.000 de membri cotizanţi. Internacional Porto Alegre, primul club brazilian de fotbal care a depăşit, în 2009, cifra de 100.000 de socios, a anunţat că cotizaţiile suporterilor reprezintă a doua sursă ca mărime din finanţele clubului, după transferul de jucători.

„Soluţia lui Piţi este corectă“

Despre propunerea lui Victor Piţurcă ca suporterii să cumpere acţiuni, Virgil Cancea, reprezentant legal al Asociaţiei Suporterilor Olteni (ASO), a opinat: „Ideea este bună. O consider oportună. Dacă Universitatea va ajunge, la un moment dat, să fie pe zero, adică fără nici un fel de datorii, ar trebui să se susţină singur clubul, din ceea ce face – activităţi de marketing, sponsorizări, cotizaţii ale suporterilor ş.a.m.d. Este corectă ideea. Nimeni nu poate susţine de unul singur o echipă, mai ales în aceste vremuri de criză. Ce se întâmplă dacă, de exemplu, acela nu mai poate susţine singur echipa? Nu ştiu acum prea bine ce s-ar putea face la Universitatea, dar sugestia domnului Piţurcă ar trebui aplicată. Zic că noi, suporterii Universităţii Craiova, clasaţi pe locul doi în România, avem potenţial, aşa că ar trebui să ne gândim serios la această problemă. Sigur că pe vremuri de criză probabil vor fi greutăţi, dar orice început are, inerent, unele obstacole“.
Cei de la „Blue Lions“ au postat un protest, din care spicuim: „Victor Piţurcă este singura noastră speranţă! Noi, cei mai numeroşi suporteri de pe stadioanele din România, nu avem nevoie de un patron fanatic, ci de unul cu bani!“.

A venit vacanţa

Deşi, iniţial, s-a vorbit că vineri şi sâmbătă oltenii vor mai avea în program şedinţe de pregătire, managerul general Victor Piţurcă a decis vineri dimineaţă să dea liber elevilor săi, reunirea urmând să aibă loc pe 12 ianuarie 2011. Vineri s-a desfăşurat doar o discuţie cu jucătorii în care Piţurcă le-a dat sfaturi de vacanţă.  La conferinţa de presă de marţi, Piţi a spus că programul de iarnă este stabilit, acesta incluzând şi un stagiu în străinătate, fără să nominalizeze însă ţara unde şi-a propus să-şi ducă elevii pentru prima parte a pregătirilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

52 COMENTARII