9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCând va mai învinge zaibărul Bordeaux-ul?

Când va mai învinge zaibărul Bordeaux-ul?

Altădată un nume în Europa, Universitatea Craiova are nevoie de o infuzie masivă de capital dacă vrea să revină măcar în topul cluburilor din România.

Borne istorice. În Cupa UEFA 1979, Ştiinţa a eliminat pe Leeds, „dubla“ fiind câştigată de olteni cu scorul general de 4-0! După 2-0 cu Leeds (Craiova, 24 octombrie), în partida retur, disputată pe 7 noiembrie, oltenii (antrenor: Valentin Stănescu) au uimit Europa, Cîrţu şi Beldeanu marcând golurile victoriei Craiovei pe „Elland Road“ într-un meci netelevizat în România, dar urmărit acasă prin transmisia istorică a lui Sebastian Domozină. Universitatea a fost prima echipă din istoria fotbalistică a României care a eliminat o formaţie din campionatul Angliei. Şi Leeds era câştigătoarea Cupei Oraşelor Târguri (1968), viitoare Cupă UEFA!
În octombrie-noiembrie 1981, în Cupa Campionilor Europeni, „campiona unei mari iubiri“ (antrenor: Ion Oblemenco) a eliminat echipa daneză KB Copenhaga cu scorul general de 4-2, oltenii ajungând astfel în sferturile competiţiei. A fost prima calificare a unei echipe româneşti în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni.
Peste un an, în noiembrie-decembrie 1982, în Cupa UEFA, „Craiova Maxima“ (antrenor: Constantin Oţet) avea să elimine titrata grupare franceză Girondins Bordeaux, la capătul a două întâlniri de… poveste. În tur, la Bordeaux, oltenii, cu un suporter de lux în tribune – Tudor Gheorghe – au fost învinşi de gazde printr-un penalti inventat de arbitrul Garrido (Portugalia). Returul, unul incendiar, a ajuns în prelungiri şi atunci „Centralul“ a luat foc în minutul 101, când Geolgău a marcat al doilea gol al oltenilor (primul îl înscrisese Ţicleanu). Oltenii s-au calificat astfel iarăşi în primăvara unei competiţii europene. Acea ediţie, 1982-1983, avea să fie istorică şi a devenit legendă: Ştiinţa a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, stabilind iarăşi o premieră pentru fotbalul românesc, fiind prima formaţie din România calificată în această fază superioară (semifinale). După returul de pe „Central“ cu Bordeaux, maestrul metaforei româneşti, Fănuş Neagu, scria: „Zaibărul a învins Bordeaux-ul!“.

„Secetă“ în Europa

2010. Universitatea n-a mai evoluat în cupele europene din vara lui 2000! De atunci şi până în prezent, în „cartea neagră“ a Universităţii este şi momentul retrogradării în liga a doua, dar asta s-a întâmplat şi la case mai mari. Leeds, de exemplu, câştigătoare a două cupe europene (Cupa Oraşelor Târguri 1968 şi Cupa UEFA 1971), a ajuns, în urmă cu vreo trei ani, în liga a III-a! Acum este în liga a II-a.
Ce se întâmplă acum la Universitatea? În acest sezon se vorbea de Europa League, competiţie la care mai putem spera doar prin campionat deoarece din cupă am fost eliminaţi. De când a venit Victor Piţurcă manager-antrenor la Craiova, lucrurile s-au schimbat în bine, suporterii au revenit la stadion, iar speranţele de vremuri glorioase au renăscut, Piţi semnând un contract pe mai mulţi ani. El, de la început, a avertizat opinia publică de faptul că nu poate face minuni peste noapte, că lotul trebuie obligatoriu întărit ş.a.m.d. Iar asta s-a văzut în evoluţiile destul de oscilante ale Ştiinţei în acest final de tur. Soluţia redresării? Buget pentru completarea lotului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII