30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportBalaci, aniversare în Kuweit

Balaci, aniversare în Kuweit

Nefiind dorit de Universitatea ca antrenor, fostul manager general al Ştiinţei a plecat iarăşi în lumea arabă, duminică aniversându-şi ziua de naştere în Kuweit, unde pregăteşte ca principal echipa  Al Kazma.

Născut pe 9 septembrie 1956 în comuna Bistreţ, Ilie Balaci a fost „anunţat“ la primărie de părinţi abia pe 13 septembrie, dată trecută în certificatul de naştere. Performanţele lui de jucător sunt legate de Universitatea Craiova, echipă unde a debutat în prima ligă şi unde a cunoscut o notorietate doar de Oblemenco atinsă în anii ‘70. Ca antrenor a obţinut un lung şir de succese în Africa şi îndeosebi în Asia, în ţările arabe. De altfel, şi acum „Prinţul deşertului“ este antrenor principal la Al Kazma, în Kuweit, acolo unde mai antrenează alţi trei colegi din „Craiova Maxima“, Ştefănescu, Ţicleanu şi Geolgău. Ilie Balaci a renunţat în această vară la funcţia de manager general al Universităţii Craiova. La un moment dat s-a zvonit că va reveni pe banca tehnică a Craiovei. „Nu mi-a propus nimeni să antrenez Craiova, doar s-a scris prin ziare despre asta“, a spus Balaci pentru Adevărul.
Ilie Balaci a antrenat Universitatea în două rânduri, în 1998 şi 2001. Prima dată l-a adus acţionarul George Ilinca, acesta deplasându-se în Liban pentru a-l convinge, şi astfel, în vara anului 1998, Ilie Balaci a semnat un contract ca antrenor principal, avându-i ca secunzi pe Silviu Lung şi Dorian Gugu, acesta din urmă fiind şi în prezent secundul lui la Al Kazma.

Balaci l-a „deturnat“
pe Chivu de la Steaua
la Ştiinţa

În vara anului 1998, Universitatea se afla angrenată în Cupa UEFA – Intertoto, având în lot, printre alte nume, şi pe Cristi Chivu. De altfel, Balaci a fost implicat în „racolarea“ lui Chivu de la CSM Reşiţa. „Eram în Arabia Saudită şi am vorbit cu taică-su, Mircea Chivu, fost coleg de echipă cu mine la Universitatea, şi cu Mariana Chivu, mama lui Cristi. Ce am vorbit? Despre Cristi, despre viitorul lui. Când am vrut să-l sun a doua oară pe Mircea Chivu, n-am mai avut numărul lui de telefon. L-am sunat atunci pe George Ilinca şi i-am cerut numărul lui Mircea, dar George mi-a dat o veste îngrozitoare: «Ilie, te-ai tâmpit! Mircea Chivu a murit în urmă cu câteva zile!». De ce vorbeam din Arabia Saudită despre Cristi Chivu? Ca să ajungă la Universitatea Craiova. L-am sfătuit pe George Ilinca ce să facă pentru a-l aduce pe Cristi la Universitatea. Din discuţiile mele cu maică-sa, am aflat că toţi cei care-l doreau pe Cristi îi ofereau aproximativ 25.000 USD pe an, în rate. Una dintre dorinţele lui Mircea Chivu a fost aceea ca băiatul lui, Cristi, să joace la Steaua. De ce? La ora aceea, la Craiova nu se făcea performanţă (Universitatea a încheiat campionate luptându-se pentru evitarea retrogradării), în timp ce la Steaua erau alte condiţii, alte perspective. Logic că taică-su a vrut ca băiatul lui, Cristi, să aibă un viitor asigurat. Ce a urmat? Am îmbârligat-o pe Mariana, mama lui Cristi… L-am pus pe George Ilinca să se ducă la Reşiţa cu 30.000 de USD. I-am spus Marianei cam aşa: «Uite, Craiova îi asigură lui Cristi un contract de 30.000 USD şi, atenţie, toţi aceşti bani Universitatea îi dă la semnarea contractului!». Trebuia să semneze şi ea, Cristi era minor pe atunci (1998 – n.r.). Şi aşa a ajuns Chivu la Universitatea Craiova“, a spus Ilie Balaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII