13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportDefilăm cu cinci echipe prin Europa

Defilăm cu cinci echipe prin Europa

Dinamo, Steaua, CFR Cluj, FC Timişoara şi Unirea Urziceni au reuşit să ajungă în faza grupelor, iar fotbalul românesc dovedeşte că a făcut progrese în ultimii ani.

Într-o perioadă în care fotbalul românesc a dat impresia că traversează o perioadă de criză, Liga I are pentru prima dată în istoria ei cinci echipe prezente în grupele competiţiilor europene. S-a dovedit că scandalurile de corupţie din 2009 nu au afectat foarte mult sportul rege de la noi, iar FC Timişoara, CFR Cluj, Dinamo şi Steaua şi-au câştigat pe teren dreptul de a fi la masa bogaţilor Europei, în timp ce Unirea Urziceni, graţie titlului obţinut în sezonul trecut, va evolua în grupele Ligii Campionilor.
De departe cea mai spectaculoasă calificare a obţinut-o Dinamo. „Câinii“ au reuşit să întoarcă rezultatul de 0-3 înregistrat la masa verde în prima manşă cu Slovan Liberec şi s-au impus cu acelaşi scor în Cehia, iar la loviturile de departajare au avut câştig de cauză, după ce au ratat un penalti, iar adversarii două. În timpul regulamentar de joc, „eroii“ lui Dinamo au fost Adrian Cristea şi Marius Niculae, care au marcat în minutele 4, 58 şi 82.
CFR Cluj s-a impus cu 2-1 în faţa bosniacilor de la FK Sarajevo, după ce în tur cele două formaţii remizaseră, scor 1-1. Ardelenii au deschis scorul în minutul 40 prin Kone, iar Gabi Mureşan a majorat diferenţa de pe tabelă în minutul 69. Avdic a redus din handicap cu nouă minute înainte de final.

Steaua a bătut
şi-n Irlanda

Steaua s-a calificat în grupe printr-o dublă victorie în faţa formaţiei irlandeze Saint Patrick’s Athletic, scor 3-0 pe teren propriu şi 2-1 în deplasare. Roş-albaştrii au început cursa europeană cel mai devreme, din turul 2 preliminar. Până în play-off, gruparea din Ghencea a trecut de Ujpest, 2-0 acasă şi 2-1 în deplasare, şi Motherwell, 3-0 acasă şi 3-1 în deplasare. La Dublin, golurile steliştilor au fost marcate de Bănel Nicoliţă (‘80) şi Ochiroşii (‘89), iar pentru irlandezi a punctat O’Connor (‘49).
Prima echipă care a obţinut calificarea în această fază a fost FC Timişoara, care prin eliminarea lui Şahtior Doneţk din Liga Campionilor, scor 2-2 în deplasare şi 0-0 acasă, şi-a asigurat prezenţa în grupe. Timişoara a pierdut apoi dubla manşă din play-off-ul Ligii Campionilor cu Stuttgart, scor 0-2 pe Bega şi 0-0 în Germania, şi a picat în Liga Europa.
Singura echipă care nu a reuşit să intre în grupe a fost FC Vaslui, care a pierdut cu 3-0 manşa a doua disputată la Atena, cu AEK, după ce în tur se impusese cu 2-1. În Grecia, moldovenii au rezistat 60 de minute fără să primească gol, apoi AEK a punctat de trei ori prin Manduca şi Scocco de două ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII